Éppen ma 65 éve, hogy színre lépett Elvis Presley, a rock zsidó Királya

2019. Július 30. / 18:51


Éppen ma 65 éve, hogy színre lépett Elvis Presley, a rock zsidó Királya

A rock and roll zene történetének nevezetes évfordulója, hogy 1954. július 30-án állt nyilvánosság elé az akkor 19 éves Elvis Presley, hogy profi zenészként életében először közönség előtt mutassa meg: ő a Király.


A világ máig egyik, ha nem a legnépszerűbb énekese, zeneszerzője és előadóművésze az az Elvis Presley, aki a legszigorúbban vett vallásjogi előírások szerint is zsidó ember volt: a szépanyja, Nancy Burdine még gyakorló zsidóként élt, és az ő unokája volt Doll Mansell, Elvis rajongva szeretett édesanyjának, Gladys Smith-nek az anyukája. Mint korábban honlapunkon megírtuk, igaz ugyan, hogy csak egyetlen zsidó szépanyja volt a királynak, de mivel végig anyai vonalon „vitte” a család tovább a zsidó származást, vallásjogilag Elvis teljes értékű zsidó volt. Nem kellett volna betérnie ahhoz, hogy bármely közösség teljes jogú tagjává váljon.

1954-july-30.jpgA 19 éves Elvis Presley 1954. július 30-án, színpadra lépés előtt

Ma abból az alkalomból emlékezünk rá, hogy 1954. július 30-án, azaz napra pontosan 65 évvel ezelőtt zajlott le élete első profi fellépése a memphisi Overton Park egyik klubjában. A rocktörténet nevezetes napja péntekre esett, és Elvis este állt  a színpadra, amiből az következik, hogy a Király bizony megszegte a szombatot. Igaz, nem is arról híresült el, higy szombattartó zsidó lett volna, hanem a hangjáról és karizmájáról – valamint arról az őrületes lábmozgásról, amelyet ugyancsak 1954. július 30-án láthatott először a közönség. 

Mint írtuk, Elvis tagja volt egy zsidó kultúrotthonnak, amolyan „Bálint Háznak” is, neki éjjel-nappal nyitva álltak, mert sok adományt kaptak tőle. Kabbalát is tanult zsidó fodrászától, Larry Gellertől, aki a lelki vezetőjévé is lett és ugyancsak ő vezette be a Zen-buddhizmus világába. Az édesanyját úgy temette el, hogy a sírra ráhelyeztetett egy Dávid-csillagot, vagyis nem csak tisztában volt azzal, hogy zsidó, de fontos is volt számára. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló
2024. Február 15. / 12:23

Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló

Izrael
Jichák Hercog: „Az igazi hősök az anyák”