Eltűnt családok nyomában: Tardos-Taussig Ármin és a szegedi művészélet – meghívó

2022. Október 06. / 15:36


Eltűnt családok nyomában: Tardos-Taussig Ármin és a szegedi művészélet – meghívó

Az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért és a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma minden érdeklődőt szeretettel vár az „Eltűnt családok nyomában 2. Tardos-Taussig Ármin" című kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2022. október 16-án, vasárnap délután 3 órára. A kiállítás helyszíne: Szegedi Új Zsinagóga kiállítótér (Szeged, Jósika utca 12.) 

A meghívottakat köszönti Buk István, a Hitközség elnöke és Taussig Veronika szobrászművész. A kiállítást megnyitja dr. Nátyi Róbert művészettörténész. A tárlatot bemutatja Frauhammer Krisztina művészettörténész.

Tardos Taussig Ármin (1874 Temesvár – 1936 Szeged) a Szegedi Zsidó Hitközség egykori tagja, vasúti mérnök volt. Személye mégis leginkább grafikai és szobrászati munkái miatt maradt emlékezetes. Metszetei, rézkarcai számos kiállításon szerepeltek; emlékművei, sírkövei ma is őrzik emlékét a városban. Alkotásai mellett azonban a város művészeti életének is odaadó és kivételesen aktív szervezője volt. Szoros barátságot ápolt Juhász Gyulával, heti ebéd vendége volt József Attila.

A művészi vénával megáldott műszaki szakember az 1910-1930-as évek szegedi művészeti életének egyik fő motorja volt, és mindezt több ezer oldalt kitevő naplóiban dokumentálta. Ebben József Attila, Juhász Gyula, Móra Ferenc bejegyzései mellett Nyilassy, Góth, Parabek, Joachim és még számos jeles személy rajzai, kézjegyei is megtalálhatóak. Ennek a fantasztikus hagyatéknak a segítségével tárjuk a látogatók elé a különleges család életútját, amely egészen Hollywoodig vezet. 

A kiállítás megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
A kiállítás 2023. február 15-ig tekinthető meg zsinagógai alapjegyárral. Az érdeklődők számára előzetes egyeztetés után vezetést is örömmel tartaak a szervezők.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek