Egy zsidó kislány megmentéséről szóló kötet nyerte el a Costa Könyvdíj nagydíját

2019. Január 30. / 20:06


Egy zsidó kislány megmentéséről szóló kötet nyerte el a Costa Könyvdíj nagydíját

Egy zsidó kislány megmentéséről szóló életrajzi mű nyerte el a rangos brit Costa Könyvdíj (Costa Book Awards) nagydíját.


Bart van Es oxfordi professzor The Cut Out Girl című művének főhőse egy fiatal zsidó lány, akit a szerző nagyszülei bújtattak a második világháború alatt. Bart van Es a könyvben felidézi, hogy a holland kislányt kilencévesen fogadták be a nagyszülei még az előtt, hogy a gyerek szüleit Auschwitzba hurcolták volna – írja a BBC News.

Az egykori kislány, Lien de Jong, aki ma már a nyolcvanas évei közepén jár, személyesen is részt vett a keddi londoni díjátadó ceremónián. Bart van Es a Costa Év Könyve elismeréssel 30 ezer fontos (10,8 millió forintos) pénzdíjat is nyert.

A nagydíjat odaítélő zsűri elnöke, Sophie Raworth, a BBC News újságírója a regényt „szenzációs és izgalmas” műnek, „az év rejtett gyöngyszemének” nevezte.

Az év könyvét a Costa Könyvdíj öt kategóriájának győztesei közül választják ki. A The Cut Out Girl az életrajzi mezőny díjazottja volt.

A legjobb regénynek járó díjat a 27 éves ír Sally Rooney kapta Normal People című könyvéért. A legjobb elsőkönyves szerző Stuart Turton lett The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle című sci-fi thrillerével. Költészet kategóriában JO Morgan Assurances című verseskötetével győzött. A legjobb gyermekkönyv díját pedig Hilary McKay vehette át The Skylarks' War című írásáért.

A Costa Könyvdíj nagydíját tavaly posztumusz Helen Dunmore-nak ítélték oda Inside the Wave című utolsó versgyűjteményéért. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Kezdetét vette az emlékezet éve
2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”
2024. Március 31. / 11:24

Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”