Egy rabbi tragikus története és János vitéz kalandjai a 2B Galériában

2023. Május 21. / 13:02


Egy rabbi tragikus története és János vitéz kalandjai a 2B Galériában

A 2023-as esztendő Petőfi bicentenáriuma kivételes alkalom a budapesti 2B Galéria számára, hogy Petőfi Sándor zseniális életművének megidézésével együtt megemlékezzen a költő egyik tragikus sorsú műfordítójáról, Birnfeld Sámuel rabbiról. Roskó Gábor képzőművész  a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen rajzolja meg, az alkotás folyamatát holnaptól bárki megtekintheti a galériában.

Dr. Birnfeld Sámuel rabbi, vallástanár 1944 májusában fejezte be Petőfi Sándor János vitézének héber nyelvű fordítását. Még ebben az évben, október 20-án a nyilasok elhurcolták pesti lakásából, először sáncásásra vitték, majd halálmenetben Ausztriába indították. Hátizsákjában a Tanach-ot, Szerb Antal Magyar irodalomtörténetét és Petőfi héberfordításainak kéziratait vitte magával. A rabbi a felixdorfi lágerben halt éhen 1944. december 28-án, 38 évesen. 

Birnfeld Sámuel a János vitézhez illusztrációkat is készített. A kézirat és a grafikák szerencsére fennmaradtak, ezeknek az alkotásoknak a másolata képezi a 2B Galéria új tárlatának alapját: Roskó Gábor képzőművész  a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen rajzolja meg a galéria terében. Az alkotás folyamatát május 22-e és május 24-e között, a helyszínen bárki nyomon követheti.

meghivo.jpg

A tárlatmegnyitó május 26-án, pénteken 6 órától lesz, a kiállítást Németh Gábor író nyitja meg. 

Forrás: 2B Galéria

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek