Black Angels Songs: Kortárs komolyzene a Soá névtelen áldozatainak emlékére

2023. Január 03. / 10:15


Black Angels Songs: Kortárs komolyzene a Soá névtelen áldozatainak emlékére

A héten kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Dystopic Requiem Quartet előadásában tűzik műsorra Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című szerzeményét, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. Az előadásban az említett zenekar mellett közreműködik maga a zeneszerző is.

A George Crumb (1929-2022) amerikai avantgard zeneszerző által 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című mű ihlette a szlovák Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című kortárs komolyzenei művét, amelyet maga a szerző és Dystopic Requiem Quartet ad elő a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében a Budapest Music Center (BMC) koncerttermében január 14-én, este 6 órától.

large_4743_blackangelssongs_12102.jpegMiroslav Tóth (bal szélen) és a Dystopic Requiem Quartet (Fotó: BMC)

Amint az a BMC honlapján olvasható: Miroslav Tóth a darabot az 1989-es Public Against Violence mozgalmat vezető Fedor Gál szüleinek, Barbora és Vojtech Gálnak ajánlotta. Vojtech Gált a vészkorszakban gyilkolták meg, a darab pedig nemcsak emlékeztető a tragédiára, hanem sajátos múltfeldolgozás is.

Az előadás közreműködői: Miroslav Tóth (elektronika), valamint a Dystopic Requiem Quartet: David Danel (hegedű); Andrej Gál (cselló); Anna Veverková (hegedű); Peter Zwiebel (brácsa). 

A Port.hu adatlapja szerint Miroslav Tóth zenei tanulmányait a pozsonyi Előadóművészeti Akadémián (VŠMU), majd a Comenius Egyetem zenetudományi szakán végezte. Szóló- és kamaradarabokat, nagyzenekari műveket, filmzenéket, operákat komponál. Fő érdeklődési területei a kortárs zene, a kísérleti zene, a rögtönzött zene, a free jazz és a konceptuális audiovizuális projektek. A

lapítója és művészeti vezetője a Musica falsa et ficta improvizációs szimfonikus zenekarnak, a Sound Poetry Festival és számos zenei műhely szervezője. Nemzetközi experimentális és free jazz formációkban játszik például Ddkern, Slávo Krekovič, az Alexander Platzner duó vagy Rafal Mazur és Miecislaw Górka társaságában. 

Miroslav Tóth az elmúlt években egyre többször dolgozik együtt magyar klasszikus és improvizatív zenészekkel, a JazzaJ keretei között sikerrel mutatta be több nagyszabású projektjét, operáit és oratórikus műveit.

A koncert Facebook-oldalát itt tekinthetik meg.

(Címlapkép: Miroslav Tóth. Forrás: Mujrozhlas.cz)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Dr. Moll és a visszautasított zsidó szerelmes esete
Zsidó világ
Purim 1923-ban: „Csapjunk ma este egy kis dáridót!”