A zsidó gyász felmagasztalása: újra Röhrig Gézát dicséri a világ

2019. Február 06. / 12:07


A zsidó gyász felmagasztalása: újra Röhrig Gézát dicséri a világ

A néhány alkalommal már Magyarországon is játszott To Dust megrendítő komédia a gyász hatalmáról és elégtelenségéről, hogy miközben nincs vigasz, mégiscsak lehet segíteni valamit. Matthew Broderick és Röhrig Géza újraalkották a Furcsa párt egy megejtő gyászkomédiában.


Az első filmjét rendező, 37 éves Shawn Snyder 10 éve vesztette el az édesanyját és azóta is gyászol. A zsidó rituálé, a közösen elmondott Káddis a zsinagógában egy éven át, a közösség segített neki, a gyász jogi előírásait bölcsnek és vigasztalónak találta, de a fájdalom éppen csak enyhült és nem szűnt meg soha. Mert a gyász valóban közösségi, ahogy a zsidó hagyomány jól tudja, egyedül nehezebb elvinni, mégis, a gyász menthetetlenül személyes is, ahogy a veszteség és az egykori kapcsolat is közvetíthetetlenül személyes volt. 

Első filmje jórészt ezért szól egy olyan hászidról – Röhrig géza játssza –, aki elveszítette a feleségét, de nem nyugtatja meg a gyász liturgiája, zsidó gyakorlata sem. Fél, hogy addig nem lel megnyugvást felesége lelke, amíg a fizikai test fel nem bomlik, a Prédikátor Könyvének egy mondatát érti így: és a por visszatér a földbe, ahonnét jött, az éltető lehelet meg az Istenhez, aki adta. Amíg a por vissza nem tér végleg a porba (To Dust), addig a lélek sem térhet Istenhez. Smuel, a kántor szorong: „Féltem őt” – mondja. „Félek, hogy szenved a lelke”.

A lélek az Istené, de a földi test útját a tudomány is ismerheti, ezért kénytelen egy rosszkedvű, alulértékelt biológiatanárhoz fordulni Smuel kérdéseivel. Ez a találkozás vezeti őket végig a filmen, a halandóság groteszk humorával vigasztalva ott, ahol nincs vigasz, csak beletörődő, szerető bölcsesség marad.

Röhrig és Matthew Broderick közös alakítását magasztalja a filmes sajtó, amely összekapcsol hagyományt és tudományt, megmutatja a gyász előírásainak erejét és korlátaikat, a fájdalom és az abszurd humor kettősének együttes lehetőségét arra, hogy megmutassák, leírják a világot. A már közönségdíjas film még csak most indul diadalútjára és remélhető, hogy fontos lépés lesz Röhrig Géza jelentős filmszínészi karrierjében. 

A The Jewish Telegraphic Agency írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek