A Budapesti Fesztiválzenekar kapta „Az év zenekara” elismerést Londonban

2022. Október 06. / 13:26


A Budapesti Fesztiválzenekar kapta „Az év zenekara” elismerést Londonban

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone londoni gáláján a  Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vehette át az év zenekara elismerést. A BFZ-t az előző évi Brahms-felvétele alapján egy szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyek közül a nemzetközi közönség szavazatai döntöttek a győztesről. Mi is gratulálunk a zenekarnak, annál is inkább, mert országszerte éppen a BFZ kezdeményezésére zajlanak koncertek különböző zsinagógákban.

A Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) választották az év zenekarának, a hírt a Gramophone-díj gálarendezvényén jelentették be kedd este Londonban. A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a szavazatok több mint harmadát kapta meg – közölte a Fesztiválzenekar az MTI-vel.

A BFZ-t az előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét. A díjat Erdődy Orsolya menedzser-igazgató és Simor András kuratóriumi elnök vette át a brit fővárosban tartott ceremónián.

bfz2.jpgErdődy Orsolya menedzser-igazgató és Simor András kuratóriumi elnök (Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar/Facebook)

A budapesti együttesre minden bizonnyal nemcsak a magyar közönség szavazott, hiszen lemezeik mellett állandó turnézásaiknak is köszönhető, hogy nagy rajongótáboruk van többek között Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója szerdán egy online sajtóbeszélgetésen azt mondta: „az év zenekara díjat a nemzetközi közönségtől kaptuk, és ennél nincs fontosabb”. Mint fogalmazott: 

„mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra".

Elmondta, hogy a díj talán fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.

Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója Londonból arról beszélt, hogy a kedd esti gála a nemzetközi zenei szakma csúcseseménye volt, lemezkiadók, ügynökségek, zenészek részvételével. Elmondta:

„A magyar állammal és Budapest Főváros Önkormányzatával aláírt háromoldalú szerződés garantálja a Fesztiválzenekar működését, ugyanakkor a mostani nehéz helyzetben a hazai zenekarok a támogatások egyharmadát kapták meg. Nagyon optimisták vagyunk, hogy nem lesz baj, és mind a fővárostól, mind a magyar kormánytól év végéig meg fogjuk kapni a várt támogatást”.

Mint kifejtette, a klasszikus zene olyan exportcikke Magyarországnak, amelyet az egész világon ismernek. „Fontos a laikusok és a döntéshozók figyelmét is felhívni arra, hogy a kultúra olyan szegmenséről van szó, amelyet támogatni kell" – tette hozzá a menedzser-igazgató.

(MTI)

Címlapkép: Budapesti Fesztiválzenekar/Facebook

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek