A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

2022. November 18. / 14:13


A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz. 

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában megrendezett első nyitókoncerten az derült ki, hogy ebben a hatalmas, tágas térben vélhetően éppen középről, vagyis onnan szól a legjobban a hang, ahol a süllyeszthető bima, a Tóra-olvasó emelvény van. 

A hangversenyen Fischer Iván és zenésztársai éppen ezt a centrális helyet foglalták el, s lássunk (azaz: halljunk) csodát: a hangszerek olyan gyönyörűen, finoman és árnyaltan szóltak, hogy az ember alig akart hinni a fülének. Elképesztően színvonalas zenélés fültanúi lehettünk, úgyhogy mindenkit arra biztatunk: legyenek ott a Budapesti Fesztiválzenekar nyitókoncertjein a Rumbach-ban, mert nem mindennapi zenei élményben lesz részük.

bels.jpgA zenekar Bach 4. Brandenburgi versenyét adja elő

Az első hangverseny zenei programja a következő volt: J. S. Bach: 4. Brandenburgi verseny BWV 1049, valamint Kettősverseny oboára és hegedűre BWV 1060 (Victor Aviat oboa, Pilz János, hegedű); Hans Krása: Nyitány kis zenekarra; Fischer Iván: Egy német-jiddis kantáta (Anna-Lene Elbert szoprán, Csikota Gergely trombita); Francia sanzonok: Matthias Kadar (ének-gitár).

A holnapi és a holnaputáni koncertek programja ezen a linken elérhető.    

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek