A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

2022. November 24. / 09:46


A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

Napra pontosan november 22-én volt 25 éve, hogy elhunyt Kardos G. György író (1925-1997) prózaíró, újságíró, az Avraham Bogatir hét napja című, annak idején világsikert aratott regény szerzője. Halálának évfordulója alkalmából az Írók Boltjában rendeztek emlékestet a tiszteletére. VIDEÓ

Az Írók Boltjában rendezett megemlékezésen Hegedűs Claudia (az író menye) vezette azt a Kardos G. György emlékét és írói munkásságát megidéző beszélgetést, amelyen részt vett Benedek Szabolcs író, Kácsor Zsolt író, újságíró (a Mazsihisz munkatársa), Spiró György író és Vári György rabbi, irodalomtörténész. A telt házas rendezvényen jelen volt az író özvegye és fia is. Az emlékestet az Írók Boltja rögzítette, így azt itt teljes egészében megtekinthetik:

A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján olvasható életrajza szerint Kardos G. György 1925. május 10-én született Budapesten. 1943-ban tett érettségi vizsgát. 1944-ben a jugoszláviai Borba hurcolták munkatáborba. A tábor felszabadításakor csatlakozott a kapukat megnyitó jugoszláv partizánokhoz.

Kalandos hónapok után a háborúban álló Palesztinába – a mai Izrael állam területére – utazott, katona volt, az izraeli hadsereg tagja lett. 1951-ben tért vissza Magyarországra. Fizikai munkásként – kőművesként – dolgozott. 

1955–56-ban – az utóbb az 1956-os forradalom egyik gócaként számontartott (tehát az ötvenes évek végén az ellenforradalom egyik bázisaként elítélt) – győri Kisfaludi Színházban tevékenykedett dramaturgként. 1956 és 1958 között a Magyar Rádió a munkahely, 1958-tól 1965-ig, valamint 1972-től 1974-ig az Állami Bábszínház foglalkoztatta dramaturgként. Ebben a minőségben, továbbá konzultáló, szövegíró, darabszerkesztő munkatársként alkalomszerűen más társulatoknál is megfordult. 

Az 1990 előtti mintegy másfél évtizedben az Élet és Irodalom munkatársa, a legegyénibb hangú hazai közírók egyike. 1990-től a Kurírnál, 1994 után ismét az Élet és Irodalomnál működött. 

Bár ifjúkorától kezdve élt benne az írói, újságírói pálya iránti vonzódás, a fenti pályaképből kitetsző külső körülmények, valamint aprólékos gondosságot és bohém halogatást elegyítő munkamódszere a kései, ám annál gyorsabb sikerű alkotói indulást jelölte ki számára. 

1968-ban látott napvilágot Avraham Bogatir hét napja című regénye, palesztinai, önéletrajzi élményeinek epikai transzportálása. Ezt 1971-ben a Hová tűntek a katonák? folytatta, 1977-ben A történet vége egészítette ki trilógiává.

Az író 1997. november 22-én hunyt el Budapesten.

(Címlapkép: Kardos G. György 1979-ben. Fotó: FORTEPAN – Szalay Zoltán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A magány leküzdhetetlen derűje: Lang Györgyi emlékére
Hírek, lapszemle
Rekordáron kelt el a világ legrégebbi héber Bibliája