V. Naszályi Márta: „Kiássuk az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát"

2022. Október 03. / 16:39


V. Naszályi Márta: „Kiássuk az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát"

– Hosszú előkészítés, az érintett szakmai, vallási és kulturális szervezetekkel való rengeteg egyeztetés után eljutottunk oda, hogy létrehozzuk a Budavári Zsinagóga Fejlesztési Nonprofit Kft-t, amelynek az lesz a feladata, hogy a feltárást és a bemutatást menedzselje – közölte V. Naszályi Márta, a budavári önkormányzat polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán a föld alatt lévő, több mint hatszáz éve épült zsinagóga feltárása kapcsán.

– Kiássuk az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát – így kezdődik V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester Facebook-bejegyzése, amely így folytatódik:

„Közép-Európa egyik legnagyobb középkori zsinagógájának maradványai vannak eltemetve a Budai Vár mélyén. Évtizedek óta tartja magát a terv, hogy ezt az egyedülálló történelmi kincset feltárjuk és bemutassuk, de mostanáig gyakorlatilag nem történt érdemi előrelépés".

A politikus hozzátette: „Hosszú előkészítés, az érintett szakmai, vallási és kulturális szervezetekkel való rengeteg egyeztetés után eljutottunk oda, hogy létrehozzuk a Budavári Zsinagóga Fejlesztési Nonprofit Kft-t, amelynek az lesz a feladata, hogy a feltárást és a bemutatást menedzselje".

Mint V. Naszályi Márta írta: „Nagy öröm számomra, hogy a jövő heti képviselő-testületi ülésen (azaz előreláthatólag október 6-án) dönthetünk a cég létrehozásáról, ami után végre megindulhat a műemlékmentő munka, elkezdődhet az eltemetett budavári zsinagóga feltárása". 

(Címlapkép: V. Naszályi Márta/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Döntött a kormány: plusz pénzt kapnak a zsidó közösségek
Zsidó világ
Ma 70 éves Rózsa Péter újságíró, Isten éltesse!
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: ,,Ki akar élet-elixírt?"
2023. Április 20. / 11:10

Szerdócz Ervin: ,,Ki akar élet-elixírt?"