Szeptember 11. – október 7.

2024. Január 08. / 10:35


Szeptember 11. – október 7.

A két dátum mélyen be fog vésődni még utódaink emlékezetébe is. A két dátum a mindannyiunk, a demokratikus államokban élők gyásznapja, mindkét alkalommal a barbárok támadták meg szabad, békés, építő világunkat. Mindkét alkalom az ártatlan, civilek ellen elkövetett brutális és embertelen támadás napja volt. Mindkét terrorcselekményt fanatikus iszlamisták követték el olyan emberek ellen, akik semmit sem ártottak az iszlámnak, sem a gyilkosoknak.

okt-7-tér-cimlap.jpg

Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a többi között ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg január 7-én, az éppen három hónappal ezelőtti terrordámadás izraeli áldozataira emlékező, téravató ünnepséget. Ettől kezdve ugyanis két hétre a Dohány utcai zsinagóga előtti, Herzl Tivadar tér neve Október 7.-re változik.

A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

Az eseményen, a Mazsihisz elnöke után Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete mondott szenvedélyes beszédet. Köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. Jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert – mint mondta –, itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani. Úgy folytatta: a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak. Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult – jelentette ki a nagykövet.

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester szerint az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen. A Hamász terrortámadásának semmi köze sincs a palesztin néphez és annak szabadságához – emelte ki. A polgármester együttérzését fejezte ki Izrael állammal és az áldozatok családjával.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek. Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez - tette hozzá. A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, "osztozunk az izraeli nép fájdalmában". Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy Izrael állam létrehozásának gondolata "Budapestről származik". Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel - hangoztatta a főpolgármester.

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi a túszok szenvedéseire hívta fel a hallgatóság figyelmét. Úgy fogalmazott, „nincs szó arra’, milyen szenvedéseket élhetnek át a túszok, ha még életben vannak, s arra szólított fel, mindenkit, hogy ha csak egyetlen napra is de képzeljék el, mit élhetnek át ezek az ártatlan emberek.

MAZS240107_027_small.jpg

A részvevők a közönséggel együtt mécseseket gyújtottak meg az Október 7. tér tábla előtt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek