Német támogatással megújult a nyírkátai zsidó temető

2022. December 02. / 09:39


Német támogatással megújult a nyírkátai zsidó temető

A német állam támogatásával a nyírkátai zsidó temetőben megvalósított felújítási beruházás ünnepélyes átadását tegnap tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben. Mint korábban beszámoltunk róla: a felújítás annak az együttműködési megállapodásnak a keretében jött létre, amelyet dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, az ESJF vezetője írt alá. Az együttműködés célja az elhanyagolt vidéki zsidó temetők rekonstrukciója, rendbetétele, kitisztítása és bekerítése. 

A zsidó temetők rendbetételére elindított nemzetközi programot – amelybe Magyarországon kívül bevonták Szlovákiát, Ukrajnát, Moldovát, Litvániát és Görögországot még öt ország vesz részt – Németország külügyminisztériuma finanszírozza. Az említett ESJF (Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe – European Jewish Cemeteries Initiative) egy németországi közhasznú társaság, amelyet 2018-ban az Európai Bizottság 800 ezer eurós támogatásban részesített. A társaság ebből finanszírozta azt a kísérleti projektet, amelynek keretében több kelet-közép-európai országban felmérték  a kiválasztott zsidó temetők határvonalát és állapotát.

Nyírkáta (1).jpgA kivételes gondossággal kialakított kerítés Nyírkátán

Tavaly egy újabb, az Európai Unió által finanszírozott projektben már Magyarország is részt vett: mintegy 300 zsidó temetőt mértek fel Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. A felmérés eredménye az ESJF honlapján részletesen megtalálható.

Nyírkáta (8).jpgElhelyezik az emlékezés köveit

A magyarországi program első megvalósult projektjének, Nyírkáta zsidó temetőjének új kerítésének és bejárati kapujának ünnepélyes átadását tegnap tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben. Az ünnepségen többek között részt vett Julia Gross, Németország budapesti nagykövete, Philip Carmel, az ESJF ügyvezető igazgatója, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a MAZSÖK elnöke, Lakatos Sándor Attila nyírkátai polgármester és Baranyi Mária, az ESJF magyarországi koordinátora. Az alábbiakban a Mazsihisz elnökének a helyszínen elmondott ünnepi beszédét közöljük.

HEISLER ANDRÁS: NÉMETORSZÁG TÁMOGATÁSA A MÁS ÉRTÉKEINEK ELISMERÉSÉT JELENTI

Hét esztendővel ezelőtt Németország akkori nagykövetével egy német temetőben együtt emlékeztünk, s most a nyírkátai zsidó temetőben újra együtt jelent meg Európa legerősebb államának, Németországnak nagykövete és személyemben Kelet-Közép Európa legnagyobb zsidó közösségének, a Mazsihisznek az elnöke.

Nyírkáta (4).jpgHeisler András, a Mazsihisz elnöke

Mit keres egy zsidó vezető egy német, s miért van Németország nagykövete egy zsidó temetőben? Ha valaki ezt nem értené, megkísérlem elmagyarázni.

A zsidó temetési szertartáson az elhunytat egyszerű fehér lepelbe öltöztetik. Mindenkit így temetünk, gyalulatlan fa koporsóban, díszítés nélkül. A halálban, közvetlenül Isten előtt, így mindannyian egyenlők vagyunk. 

Minden temetőben ennek egyetemes bizonyossága ragadja meg az embert: a párizsi Père-Lachaise-ben éppúgy, mint a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Kozma utcai zsidó temetőben, vagy akár itt, Nyírkáta ősi zsidó temetőjében. Legyen a halott teste felett kopjafa, mint Szatmárcsekén, kereszt, mint a katolikus temetőkben, vagy éppen emlékkő, mint a zsidó temetőkben, az elvesztett szülők, nagyszülők hiánya, a pótolhatatlanság fájdalma, a háborús árvák másodgenerációs nemzedékének szomorúsága mindnyájunk közös osztályrésze.

A nemzetek közötti megbékélés alapja egymás fájdalmainak elismerése. Ezért nekünk, zsidóknak minden temetőben át kell éreznünk hagyományaink tanítását a halottak végső egyenlőségéről, de aki nem veszi észre, hogy a mai, modern Németország már nem az, ami egykor volt, az súlyos hibát követ el.

A történelem arra tanít bennünket, hogy nem szabad gyűlölni a másik nemzetet. Se zsidókat, se németeket, se oroszokat, se ukránokat, se másokat. Szinte érezzük, hogy a szomszédban, szinte kőhajításnyira véres háború dúl. Vajon a gyűlölet okozta-e a háborút, vagy a háborúval jár együtt a gyűlölet? Oroszország okkupációja a gyűlöletet táplálja a nemzetek között, pedig nekünk megértésre lenne szükségünk. 

A nyírkátai zsidó temető kerítéséhez és kapujához adott támogatás a más értékeinek elismerését jelenti: a tárgyi adomány – a kerítés, a kapu – mellett külön köszönet jár Németország kormányának az európai zsidó temetők megújítására adott támogatásért.

Köszönöm az ESJF részvételét a projektben, a felújítást végző vállalkozó lelkiismeretes munkáját, Baranyi Mária és Winkler Miksa odaadó segítségét és mindenkinek, aki részese volt egy különleges emlékhely megújulásában. 

Nyírkáta (3).jpgFotók: Mazsihisz

A német kormány szigorú, a Mazsihisz precíz elszámolási rendszerének megfelelve készen állunk a jövő évi folytatásra. Kívánom, hogy e gyönyörűen karbantartott temető láttán leljenek lelki nyugalmat a halottak ma elő leszármazottai, s hozzon békét számukra az, aki békét teremt a magasságokban, és mondjuk mindnyájan együtt: úgy legyen, ámen.

(Címlapkép: Julia Gross, Németország budapesti nagykövete és Philip Carmel, az ESJF ügyvezető igazgatója a nyírkátai zsidó temető bejáratánál. Fotó: ESJF – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek