Magas rangú állami kitüntetésben részesült Éger Edit holokauszttúlélő, író, pszichológus

2022. Szeptember 24. / 20:49


Magas rangú állami kitüntetésben részesült Éger Edit holokauszttúlélő, író, pszichológus

Novák Katalin köztársasági elnök San Diego-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eger, azaz Éger Edit, írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

editeger-novákkatalin-cikkbe.jpg

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A Döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezéskötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján szerepelt. Második könyve Ajándék – 12 lecke, hogy miként menthetjük meg az életünket címen 2020-ban jelent meg. Éger Edit a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a „magyar szív és lélek mindig élni fog, sokáig”, és hozzátette, hogy ő mindig amíg csak él magyar lesz.

Megtisztelő találkozás Dr. Edith Eger -rel, aki magyarságára büszke pszichológus, író, holokauszt-túlélő, a Döntés és az Ajándék című bestsellerek szerzője – fogalmazott Facebook-oldalán az államfő a személyes találkozóról:

Zsidó származása miatt szüleivel és egyik testvérével 17 évesen került a kassai gettóba, majd Auschwitzba. Magyarországról a kommunista diktatúra elől menekültek az Egyesült Államokba. A megélt borzalmak ellenére életét a másokon való segítésnek szentelte. Ma San Diego-i otthonában a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adhattam át neki. Köszönöm a felemelő beszélgetést, Isten éltesse egészségben! 

(MTI, Novák Katalin Facebook-oldala)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Mártír-istentiszteletek országszerte 2023/5783
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A niszán hónap ünneplése
Közösségi szolgálat
JadbeJad 2023 - Újra indul a támogatási program