Hajdú Péter Münchenből: Méltó megemlékezés zajlik az áldozatok emlékére

2022. Szeptember 05. / 13:00


Hajdú Péter Münchenből: Méltó megemlékezés zajlik az áldozatok emlékére

Szerző: Kácsor Zsolt

Ma van az 50. évfordulója a vérfürdőbe torkollt müncheni túszejtésnek, amelynek során 11 izraeli sportoló vesztette életét egy palesztin terrorszervezet támadása miatt. A helyszínről nyilatkozott honlapunknak Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) ultramaraton-futó, aki az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union) társaságában a Dohány utcai zsinagóga elől augusztus 21-én indulva tette meg a Budapest-München távolságot.

Mint korábban beszámoltunk róla: Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) és az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union) augusztus 21-én, vasárnap reggel a budapesti Dohány utcai zsinagóga elől indultak el, hogy az 1972-es müncheni olimpia áldozataira emlékezve fussanak el Münchenbe. Az 550 kilométeres távot lefutották, s az eredeti terveknek megfelelően, múlt héten pénteken, szeptember 2-án érkeztek meg a bajor nagyvárosba.

20220821_083404.jpgHajdú Péter (jobbról) és Asaf Stolarz a budapesti indulás pillanataiban

Ma telefonon értük el Hajdú Pétert, akitől elsőként azt kérdeztük, hogy minden rendben volt-e a nem mindennapi futás során, egészségesen sikerült-e a távot teljesíteni, mire az ultramaraton-futó azt válaszolta: ha lehet így fogalmazni, kellemesen tették meg a távot, mindketten jól vannak, igaz, a futásnak neki áldozatul esett négy lábujj-körme, amelyek le is estek.

– Sajnos az egyik szakaszon nagyon eláztunk, és a tocsogós, vizes cipő nem tett jót a körmeimnek, először belilultak, aztán négy lábujjam körme le is esett. Ilyen hosszú távokon az ilyesmi sajnos velejárója a futásnak, de megnyugtatok mindenkit, hogy jól vagyok – magyarázta a sportember. – Hadd említsem meg Nagy Miklós és Orbán Imre barátaim nevét, akik gépkocsival kísértek minket, amit nagyon köszönünk nekik.

Arra a kérdésünkre, hogy múlt pénteken milyen volt a müncheni fogadtatás, Hajdú Péter csalódottsággal a hangjában azt válaszolta: a Dohány utcai zsinagóga elől méltóképpen búcsúztatták el őket egy kis rendezvényen, ám Münchenben legnagyobb meglepetésükre csak egyetlen egy ember várta őket.

– Ezt nem személyes sértésnek vettem, hanem az áldozatok és a mi teljesítményünk megsértésének – tette hozzá Hajdú Tibor, aki szerint azonban a mai müncheni megemlékezés már méltó az áldozatok emlékéhez.

– Amikor ön hívott, éppen akkor lett vége egy megemlékezésnek az egykori olimpiai falu helyén lévő olimpiai parkban, ahol úgy százötvenen vehettünk részt – mondta. – Az itt található emlékműnél volt egy rendezvény, amelyre jöttek Izraelből mintegy negyvenen-ötvenen, s itt van néhány áldozat hozzátartozója is, magyarok csak mi ketten vagyunk Nagy Miklós barátommal. Jelen van természetesen Ilona Romano is, az egyik meggyilkolt izraeli sportoló özvegye, aki kitartó, áldozatos munkával elérte, hogy emlékműve legyen az áldozatoknak. Sajnos ennek felállítására a terrorcselekmény után 45 évet kellett várni, ami jelzi, hogy Romano asszony mennyire szívósan dolgozott érte.

A futótól megtudtuk: ma délután azon a repülőtéren is lesz egy megemlékezés, ahol a túszdráma vérfürdőbe torkollt. Itt jelen lesz a német és az izraeli államelnök is.

(Címlapkép: a müncheni olimpiai park. Fotó: Wladyslaw Sojka)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek