Cilka utazása: Auschwitzból a Gulágra

2020. Augusztus 11. / 08:45


Cilka utazása: Auschwitzból a Gulágra

Heather Morris első regényében, Az auschwitzi tetováló című könyvben tűnt fel egy csehszlovák zsidó lány, Cilka Klein fiktív figurája, akit egy valóságos személy, Lale Sokolov ihletett. Cilka személye olyannyira megragadta az írónő figyelmét, hogy második regénye már róla szól. Ez a Cilka utazása. 


A regény főszereplője, Cilka Klein tizenhat éves, amikor Auschwitzba kerül a családjával együtt, majd 1945 januárjában az éppen felszabaduló munkatáborban egy rögtönzött szovjet bíróság dönt a további sorsáról. Az Auschwitzba érkező szovjet elhárítási ügynökök dolga az, hogy kiszűrjenek mindenkit, aki valamilyen formában fenyegeti a szovjet államot, jelen esetben pedig az a feladatuk, hogy meghatározzák, rabságának ideje alatt Cilka Klein együttműködött-e a nácikkal. A kihallgatás végén egyértelmű a döntés, a szép zsidó lányt az oroszok kollaboránsnak tekintik, és az északi sarkkörön túli Vorkutára küldik. 

cilka.jpgFotók: Heather Morris/Facebook

Az utazás reménytelenül hosszú és keserű, és kísértetiesen hasonlít arra a másik utazásra, amelynek a végállomása Auschwitz volt. Cilka több társnőjével együtt érkezik meg a zord bányatelepre, ahol ezek a különböző helyről, különböző okok miatt deportált nők kénytelenek beköltözni egy közös barakkba, és itt töltik majd az elkövetkező éveiket. 

Az Olvasóterem.com blogon megjelent könyvajánló teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Heather Morris: Cilka utazása, Animus Kiadó, 2020, 236 oldal, 3980 Ft.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek