CampusCult a gazdaságról: „Nem jó úton haladunk”

2023. Február 21. / 10:33


CampusCult a gazdaságról: „Nem jó úton haladunk”

A Magyarországra tervezett akkumulátorgyárak hasznáról, megtérüléséről, létesítésük lehetséges magyarázatairól, s általában a magyar gazdaság helyzetéről volt szó a Debrecenben óriási lakossági tiltakozást kiváltó akkumulátorgyár építése kapcsán a CampusCult tegnapi rendezvényén. A Goldmark-teremben tartott eseményen neves közgazdászok cseréltek eszmét Farkas Zoltán újságíró vezetésével.

A CampusCult a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) közös szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat. Célja az – mint felvezetőjében dr. Gábor György, az OR-ZSE professzora kifejtette –, hogy a tudomány tanait „kivigyék” az egyetem falai közül, s időről időre olyan társadalmi kérdéseket vitassanak meg, amelyekről az adott ügyek szakértői, tudósai a legújabb tudományos eredmények alapján közelítsenek meg egy-egy fontos társadalmi problémát.

A tegnap esti eseményt a Debrecembe tervezett akkumulátorgyár elleni tiltakozás indukálta, amely nem egyszerűen helyi probléma, hiszen úgy tűnik: a kormányzat azért szeretne számos ilyen létesítményt építtetni az országban, mert úgy vélik, hogy az elektromos autók világszerte növekvő piacán a magyar gazdaság számára kitörési pontot jelenthet.A

A rendezvéby meghívottjai azonban – prof. dr. Győrffy Dóra közgazdász, dr. Holoda Attila energetikai szakértő és prof. dr. Surányi György egyetemi tanár – egyhangúan azon a véleményen voltak, hogy az akkumulátorgyárakba való, hatalmas anyagi áldozatokkal járó beruházás lényegében tévút, mert az országban ehhez nincsenek meg a kellő adottságok és feltételek. 

Győrffy Dóra és Holoda Attila finoman szólva képtelenségnek nevezte, hogy Magyarországon eredményes és megtérülő lehet a sok száz milliárd forintos fejlesztéseket igénylő beruházás-sorozat, hiszen nincs hozzá sem elegendő energia, sem munkaerő, sem víztartalék. 

Surányi György úgy fogalmazott: 2016 óta a magyar gazdaság tévúton jár, mert nem a piaci verseny és nem a kutatás-fejlesztés, hanem az erőltetett, egyensúlyromboló növekedés jellemzi, ez a magyarázata annak, hogy folyamatosan romlik a magyar gazdaság külső egyensúlya. 

A professzor szerint Magyarországon exportvezérelt, kutatás-fejlesztésre, a szolgáltatási szektor és a minél magasabb hozzáadott értéket termelő beruházások erősítésére alapozott gazdaságpolitikát kellene folytatni.

(Címlapkép: balról jobbra Farkas Zoltán, Holoda Attila, Győrffy Dóra és Surányi András.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Az emlékezés kövei a csanádpalotai zsidó temetőben
Közösségi szolgálat
JadbeJad 2023 - Újra indul a támogatási program
Megemlékezések
Gyász: Életének 102. évében elhunyt dr. Frischmann Edgár