Állampolgárságot kínál gázai izraeli túszoknak Magyarország és Németország?

2024. Január 11. / 09:29


Állampolgárságot kínál gázai izraeli túszoknak Magyarország és Németország?

The Jerusalem Post úgy tudja, hogy azok a külföldi országok, amelyek útlevelet adnak ki a gázai túszoknak, hatékonyabb védelmet nyújthatnak az áldozatoknak. A német és magyar útlevelet kapott túszok egy részét már kiszabadították elítélt palesztinokért cserébe. Az izraeli és a német külügyminisztérium nem kommentálta a lépést,  a magyar külügyi tárca honlapján sem látható még erre vonatkozó közlemény. 

A kettős állampolgárság jelentős szerepet játszhat a túszok megmentését célzó bonyolult tárgyalásokon. Az még nem teljesen világos, hogy a túszokat mikor látták el a német és a magyar útlevéllel. 

A családtagok már korábban is ösztönözték a német, az amerikai és az osztrák kormányt, hogy bocsássanak ki útlevelet a túszoknak, de Magyarország neve eddig nem került szóba. Az viszont egyértelmű, hogy a budapesti kormány határozottan támogatja izrael túszmentő politikáját, és nem tartja népirtásnak a zsidó állam gázai katonai akcióit.

A magyar és a német kormány hivatalos nyilatkozata még nem ismert. A lap tudomása szerint az útlevelet kapott izraeliek családtagjai közép-európai országokban születtek.

Az izraeli hatóságok szerint még 136 izraeli túsz van Gázában.

Forrás: Euronews.com. Fotó: Jonatán Sindel – Flash90

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„…Megadom esőzéseteket a maga idejében..."