A Mazsihisz elnöke levélben kéri az MLSZ elnökét, hogy vizsgálja ki a Dorogon történt antiszemita megnyilvánulásokat

2019. Augusztus 22. / 14:38


A Mazsihisz elnöke levélben kéri az MLSZ elnökét, hogy vizsgálja ki a Dorogon történt antiszemita megnyilvánulásokat

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levélben fordult Dr. Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökéhez, hogy a közelmúltban lejátszott Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen történt súlyos antiszemita incidenst a MLSZ az UEFA előírásainak megfelelően vizsgálja ki és szankcionálja azt. Az alábbiakban az elküldött levelet közöljük.


Tisztelt Elnök Úr!

Egy hete a Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen súlyos incidens történt. A dorogi szurkolók mintegy száz fős csoportja durva antiszemita rigmusokat skandált: „mocskos zsidók”, illetve „csak a kéményen át” – zúgott a lelátó. A Mazsihisz figyelemmel kíséri a folyamatot, vártuk, hogy az MLSZ markánsan reagáljon a történtekre.

Bizonyára emlékszik Elnök Úr arra, hogy egy esztendeje a különleges kockázatokkal bíró FTC-Maccabi Tel Aviv mérkőzés előtt az FTC elnökének egyértelmű, határozott és bátor kiállása, illetve az FTC és a Mazsihisz rasszizmus elleni közös projektje segített abban, hogy a mérkőzést példás szurkolói körülmények között lehetett megtartani.

Most arra van szükség, hogy az MLSZ kivizsgálja és az UEFA irányelveinek megfelelően szankcionálja az igen súlyos dorogi esetet.

csanyilevel-mlsz.jpg

A Mazsihisz nevében kérem Elnök Urat, hogy Magyarország miniszterelnöke által meghirdetett zéró tolerancia jegyében az MLSZ ne hagyja, hogy a labdarúgópályák a félelem helyszínévé váljanak, lépjen fel annak érdekében, hogy a zsidó közösség tagjai megtarthassák biztonságérzetüket hazánkban, a labdarúgást pedig ne árnyékolja be a gyűlölet és a rasszizmus megnyilvánulása.

A sikeresen lezajlott budapesti Európai Maccabi Játékok, valamint az idén negyedik alkalommal a Mazsihisz szervezésében megrendezésre kerülő Tolerancia Focitorna bizonyítja, közösségünk számára a sport több, mint játék, az együvé tartozás szimbóluma. A Mazsihisz ezért partnerséget ajánl: közös erővel növeljük az MLSZ rasszizmus ellenes projektjeinek hatékonyságát. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Netanjahu miniszterelnök már Joe Biden győzelmére figyel?
Hírek, lapszemle
Három új botlatókövet helyeztek el a hétvégén

Kommentek