Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

2023. Március 21. / 15:04


Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

– Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette ma a helyi média. Ha az izraeli hadsereg központi parancsnoksága megadja rá az engedélyt, akkor izraeli állampolgárok visszaköltözhetnek a 2005-ben felszámolt észak-ciszjordániai falvakba.

A végszavazáson 31:18 arányban fogadták el annak a törvénynek a visszavonását, amely alapján 2005-ben kitelepítettek négy telepesfalut Ciszjordánia északi részéből, Szamáriából. Az indítványt támogatta több, az ellenzékhez tartozó jobboldali képviselő is.

Az új törvény alapján az Ariel Saron miniszterelnök idején Észak-Ciszjordániában felszámolt Homes, Ganim, Kadim és Sanur telepesfalvak területére elvileg visszatérhetnek az izraeliek.

Az új törvény életbe lépéséhez a továbbiakban az izraeli hadsereg központi parancsnokságának is engedélyt kell adnia az izraeli állampolgárok visszaköltözéséhez. Ha ez megtörténik, az egykori kitelepítési törvény hatályon kívül helyezése megerősíti a koalíció azon erőfeszítéseit, hogy legalizálják a jelenleg Homes helyén elfoglalt törvénytelen előőrsöt és az ott épült jesivát, amelyet 2005 óta többször is megpróbáltak helyreállítani a jobboldali telepesek.

Homes a legfelsőbb bíróság határozata szerint palesztin magánterületen épült, legalizálásához az izraeliekre vonatkozó helyi beutazási korlátozások visszavonása is szükséges, melyet szintén a katonai hatóságok hoznak meg.

2005 nyarán, Ariel Saron miniszterelnöksége idején, Izrael felszámolta összes települését a Gázai övezetben, és négy telepesfalut Ciszjordánia északi részén.

(MTI)

(Címlapkép: az izraeli törvényhozás épülete. Forrás: Kneszet/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek