Újabb tűzharcok Ciszjordániában a Hamász ellen

2021. Szeptember 26. / 21:01


Újabb tűzharcok Ciszjordániában a Hamász ellen

Legkevesebb négy palesztin életét vesztette izraeli katonákkal történt összecsapásokban vasárnap hajnalban Ciszjordániában – jelentette ma a helyi média. Egy különleges kommandó tegnap éjjel Rámalláh és Dzsenin környékén hajtott végre átfogó hadműveletet a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezethez tartozók kézre kerítésére. 


Ran Koháv, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap reggel arról számolt be, hogy egy különleges kommandó tagjai éjjel Ciszjordániában, Rámalláh és Dzsenin környékén átfogó hadműveletet hajtottak végre a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezethez tartozó emberek kézre kerítésére.  A kézre kerítendők fegyveres ellenállása miatt több helyen tűzharc tört ki, amelyekben a ynet hírportál szerint legkevesebb négy, de a The Jerusalem Post angol nyelvű újság honlapja szerint legalább öt palesztin életét vesztette.

A leghevesebb harcok Dzsenín mellett, Burkin palesztin falunál törtek ki a ynet értesülése szerint. Kabatiánál is összecsapás zajlott. Ott az izraeli katonák megostromoltak egy épületet, amelyben palesztinok elbarikádozták magukat. Ebben az incidensben három palesztin fegyveres vesztette életét.

„A Palesztin Hatóság és Izrael közötti biztonsági együttműködés és kapcsolatuk normalizálása érdekében Izrael megtámadta a Hamászt, és megölte több tagját. Csakis a minden eszközzel történő ellenállás állíthatja meg Izrael bűneit. A ma meghaltak vére további lendületet ad az ellenálláshoz"  – közölte a Hamász vasárnap.

A ynet szerint az izraeli védelmi tárcánál úgy vélik, hogy a Hamász rakétákat indíthat az övezet határánál lévő izraeli civil települések ellen válaszul az éjszakai letartóztatásokra, s a tűzharcban megölt palesztinok halálára.

NEM CSITULNAK AZ EVIATÁR MIATT KITÖRT ZAVARGÁSOK

Több száz palesztin pénteken köveket dobált és gumiabroncsokat égetett Ciszjordániában, Nablusz közelében, tiltakozásul a közelben emelt illegális telepes falu, Eviatár miatt. Mintegy 300 palesztin vett részt a pénteki demonstráción, ahol kövekkel dobálták a katonákat, akik tömegoszlató fegyverekkel próbálták felszámolni a tiltakozást. 

A zavargásokban izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin tüntetőt: Mohamed Habiszát a Nabluszhoz közeli Bita falunál kitört zavargásokban érte az izraeli biztonsági erők halálos lövése. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet, de egyelőre nem világos számukra, hogy Habiszát a biztonságiak fegyveréből származó golyó ölte-e meg.

Péntekenként már hónapok óta tüntetnek az illegális telepesfalu, Eviatár májusban történt újjáépítése ellen. A telepesek válaszként húzták fel ismét a lakóhelyeiket Eviatárban, miután Tapuach kereszteződésben egy palesztin terrortámadásban megölték a 19 éves Jehuda Guetát. Ezt a telepesfalut először 2013-ban építették fel az akkor szintén terrorakcióban megölt Eviatár Borovszki emlékére. 

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta ellenőrzése alatt tartja Ciszjordániát. Ezen a területen számos telepesvárost és falvat építettek fel, melyek a nemzetközi törvények szerint törvénytelenek, mert megszállt területen az azt ellenőrző ország lakosai nem építkezhetnek. Izrael ezt az álláspontot az ehhez a térséghez fűződő bibliai és történelmi kapcsolatokra hivatkozva, valamint biztonsági szempontok alapján vitatja.

(MTI)

(Címlapkép: egy éjszakai tüntetés Eviatár miatt múlt hónapban. A palesztinok lézerfénnyel világítják meg a területet. Fotó: AFP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Pályázatok
Duplájára emelte a támogatási keretet a MAZSÖK
Izrael
Kibertámadás ért egy izraeli kórházat
2021. Október 14. / 10:48

Kibertámadás ért egy izraeli kórházat

Kommentek