Több leendő kormánypárt szigorítaná a bevándorlást Izraelben

2022. November 14. / 07:32


Több leendő kormánypárt szigorítaná a bevándorlást Izraelben

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt, az ultraortodox Jahadut Hatora és a Sász párt az „unokazáradék” eltörlését követeli, ezzel korlátozva a bevándorlást a zsidó szülőktől született vagy a zsidó vallásra áttért bevándorlókra – írja az izraeli magyar nyelvű Új Kelet a „Jichák Joszef szefárd rabbi követelése – a visszatérési törvény unokazáradékának törlése" című cikkében.

– A legutóbbi négy választás során kialakult politikai patthelyzeteket követően ezúttal a jobboldali blokk nyomatékos 64 mandátumot szerzett, ily módon Benjamin Netanjahunak látszólag könnyű dolga lesz kormányt alakítani, amennyiben teljesíti a Likuddal szemben többségbe kerülő ultraortodox és vallásos cionista frakció előre bejelentett követeléseit – írja az Új Kelet online kiadása.

Netanjahu ugyanis olyan helyzetbe került a miniszterelnöki székbe hatodik alkalommal történő visszatérésével, amilyenbe eddig sohasem. 

Az ultraortodox pártok, illetve a Vallásos Cionizmus szövetség szorításában a Likud, úgy tűnik, el fogja veszíteni a kulcspozicíókat, és bár a választáson harmincon felüli mandátumot szerzett, a koalíció vallásos pártjai és szövetségesei között a megalakuló legjobboldalibb kormányban az egyetlen mérsékelt frakcióként, a de facto jobboldali ideológia szerinti kormányzás terén is háttérbe fog szorulni.

A kialakult hatalmi megosztás új felállásai szerint a leendő miniszterelnök koalíciós partnerei az előzetes tárgyalásokkal kapcsolatban előre bejelentették követeléseiket, amelyek szigorú feltételeként a kormány megalakítását tették függővé.

Jahadut Hatora frakció egyik szárnyának képviselője, Mose Gafni (Degel Hatora) a múlt szombat kimenetele után ismét megerősítette pártja álláspontját, amely szerint a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülbíráló törvényjavaslata nélkül nem alakul meg Netanjahu leendő kormánya.

Gafni egy pártrendezvényen jelentette ki, miszerint a kormány azon fog dolgozni, hogy visszavonja Avigdor Liberman leköszönő pénzügyminiszter és Naftali Bennett volt miniszterelnök által az elmúlt másfél évben kiadott – a haredi zsargonban drákói intézkedést jelentő – „rendeleteket,” amellyel egy ellenséges vezetés által a vallásos zsidókra kényszerített klauzurát szokták minősíteni.

A legutóbbi választáson 11, azaz rekordmandátumot szerző Sász párt szefárd főrabbija a szintén szombaton elhangzott beszédében – Izraelt „ortodox állammá” nyilvánítva és támogatva az ultraortodox pártok követelését – szintén megerősítette, hogy Netanjahu új kormányának olyan törvényjavaslatot kell elfogadnia, amely lehetővé teszi a Knesszet jóvoltából a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülbírálatát. 

Egy jeruzsálemi zsinagógában heti rendszerességgel tartott Tóra-lecke alkalmából Jichák Joszef rabbi azt is bejelentette, hogy az úgynevezett felülbíráló törvényjavaslat egyben „lehetőséget biztosít a zsidóságról szóló törvény módosítására.” 

Soha nem volt ilyen kormány: 32 vallásos és ultraortodox Kneszet-taggal. Esetleg van lehetőség a zsidó törvény módosítására? Nem tudom, lehetséges-e. Megjavítani a dolgokat, most van itt a lehetőség a jóvátételre – tette hozzá. 

 A szefárd rabbi javaslata – bár nem számít újnak, de – ellentétes a zsidó állam jelenleg több mint ötven éve érvényben lévő törvényeivel. A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt és az ultraortodox Jahadut Hatora és a Sász párt az „unokazáradék” eltörlését követeli, ezzel korlátozva a bevándorlást a zsidó szülőktől született vagy a zsidó vallásra áttért bevándorlókra. 

A követelés látszólag valószínűtlen, de az említett felülbírálatra jogosító törvény bevezetése esetén a megvalósítása nem tűnik lehetetlennek. Ennek következményeként drámai módon csökkenne az Izraelbe irányuló alija, és keserű harcot eredményezne a diaszpórában élő, nagy nemzetközi zsidó csoportokkal, amelyek a jelenleg érvényben lévő törvényt támogatják.

Az Új Kelet cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Címlapkép: Jichák Joszef főrabbi. Fotó: Jonatan Sindel – Flash90)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek