Svájc leghíresebb középkori  lovagja is otthagyta a kézjegyét Dávid király sírjánál

2022. Október 20. / 19:27


Svájc leghíresebb középkori lovagja is otthagyta a kézjegyét Dávid király sírjánál

A Svájcban nemzeti hősként tisztelt középkori lovag, Adrian von Bubenberg kőbe vésett kézjegyére bukkantak Jeruzsálemben – jelentette ma a The Jerusalem Post. Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority – IAA) szakemberei a jeruzsálemi óváros középkori falain kívülre került Cion-hegyen, Dávid király hagyomány szerinti sírhelyénél bukkantak a középkori „graffitire": a lovag az 1466-os jeruzsálemi zarándoklatakor véste kőbe nevét és családi címerét.

Az Izraeli Régészeti Hatóság a jeruzsálemi kövekbe vésett ősi zarándokfeliratok feltérképezésére indított programja során eddig több mint 40, keresztény és muszlim zarándokok emlékét hordozó, több nyelven írt „graffitit" fedeztek fel. 

310969533_417606550547502_4460659894740531594_n.jpgBubenberg lovag kézjegye (Fotó: IAA/Facebook)

A munkálatokat vezető Michael Chernin és Saj Halevi a lapnak elmondta, hogy a középkornak ebben a szakaszában Izrael földjét a mamelukok ellenőrizték, és a Dávid király sírjának tekintett sírhely melletti épületegyüttes a ferences rend szerzeteseihez tartozott. Az épület nyugati zarándokok kolostoraként és szálláshelyeként szolgált, és a lakók nyomot hagytak a falakon. 

A korszerű technológiai módszerek – főként a multispektrumos fényképezés – az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszok használatával olvashatóvá teszik az ősi, elhalványult és kitörlődött feliratokat. 

Adrian von Bubenbergre Svájcban nemzeti hősként tekintenek, mert jelentős szerepet játszott Európa-szerte végrehajtott katonai hódításokban, különösen a 15. századi burgundi háborúk fontos morati csatájában. 

Az 1424-ben született Bubenberg 1466-ban zarándoklatra utazott Jeruzsálembe, és ezután a Szent Sír Lovagjának nevezték. 1479-ben halt meg, és Bern székesegyházában temették el, miután három ciklusban is a város élén állt. Von Bubenberg emlékét szobor őrzi Bern központjában (ez látható a felső címlapképen), és országszerte számos utcát neveztek el róla.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek