Összetartó évezredek dalai

2022. Szeptember 25. / 17:34


Összetartó évezredek dalai

Mindig is elfogult voltam amikor az észak-afrikai zsidóság zenéjéről írtam. A szakralitás és a vitalitás úgy erősíti egymást ebben a muzsikában, hogy nem lehet elhajolni előle. Hiába az évszázadok, a sivatagi mérföldek ez a zene itt van, él és megérint. Silló Sándor írása, fotói és videója.

Hallottam már szefárd pijutokat koncertteremben, de tudtam, zsinagógában a közelgő ünnep előtt, a szlihot imák idején másképpen szólnak majd.

Egy jaffai barátom irányított az óváros legrégibb zsinagógájához, amelyet 1948 óta a líbiai közösség használ. Ros Hásáná előtti utolsó hétköznap éjjel volt a közös piyut (zsidó liturgikus vers) éneklés. Éjfélre már százan lehettünk a kicsi teremben, és aki nem fért be, a szűk jaffai sikátorban állva hallgatta.

slihot utca.JPG

Az észak-afrikai zsidóság a szlihot imarenddel lazán vagy szorosabban összekapcsolódó dalai, piyutok, szólaltak meg, három muzsikus kíséretével. A közösen énekelt részeknél sokan tudják a dallamot és ilyenkor, az egész terem énekel.

Telefonos applikációval követjük a piyutok szövegét, és a kántor hangja tartja össze a miénket, de ez mégis ugyanaz a törzs, aki a sivatagban vándorolt, vagy menekült ahogy éppen hozta a sorsa.

Keleti hangzású dallamok ragadnak azokba a magasságokba, ahová a leszegett fejű hétköznapokban fel se merünk tekinteni.

Ezek a piyutok valószínűleg évezredek óta így szólnak. Végig látok az időalagúton mind a két irányban.

Ez hang, ez az erő túlélte az egyiptomi rabságot, a babiloni fogságot, a római uralmat, a szétszórattatást, az inkvizíciót, a pogromokat, a lágereket, háborúkat és minden szenvedést azért, hogy ezek az éneklő emberek végre itt az Ígéret Földjén élhessenek.

Ez az erő építette fel Izraelt, a felhőkarcolókkal, hightech-hel, haditechnikával, a világszínvonalú orvostudománnyal. Ez a közösség az, érzem ahogy állok közöttük, a zenében.

És most boldog új évet kívánnak nekem, a vállamat veregetik, közéjük tartozhatok én is. Mindegy tripolitáj vagyok, vagy askenázi, hogy ki tudom-e betűzni az írást mikor betévedő idegenként kihívnak a Tórához, mindegy, hogy tartom-e a szombatot vagy sem, voltak-e elpusztított őseim, átéltem-e velük háborúkat és hogy mikor alijáztam. Mindez nem számít, most itt vagyok az összetartó évezredek között.

slihot zenész.JPG

Simon, aki végig előttem ült, köszönte meg a végén a muzsikusoknak. Ez a hetvennegyedik Új Év, amit ebben a zsinagógában köszöntök – így búcsúzott tőlük. Kint az utcán elővett egy fotót is: - Ez a gyerek itt a sarokban én vagyok.  Itt készült a fotó szomszéd utcácskában 70 évvel ezelőtt.

slihot simon.jo JPG.JPG

simon fotoja.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek