Netanjahu nyárig elhalasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását

2023. Március 27. / 23:07


Netanjahu nyárig elhalasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében az izraeli parlament, a kneszet nyári ülésszakára halasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását, hogy lehetőséget teremtsen a tárgyalásra és a közmegegyezésre. A brit külügyminisztérium ma este már ki is adott egy közleményt, amelyben közölték: Nagy-Britannia üdvözli az izraeli kormányfő döntését.

Benjamin Netanjahu beszédében a „nemzet iránti felelősségére" hivatkozva, az esetleges polgárháború elkerülése érdekében a tavaszi ünnepek utánra, a több mint egy hónap múlva kezdődő nyári parlamenti időszakra halasztotta a jogrend átalakítását célzó törvény elfogadásának folytatását.

A tavaszi szünet, a pészah és a többi, ilyenkor esedékes ünnep idejére a miniszterelnök tárgyalásokat ígért, melyeken közelebb kerülhetnek a felek, de hangsúlyozta, hogy a 120 tagú kneszetben fennálló 64 fős többségével a kormány képes elfogadtatni a törvények eredetileg tervezett szövegét. 

A kormányfő megrótta a tartalékos katonai szolgálat megtagadóit, akik szerinte szétszakítják a nemzetet, és kemény fellépésre szólította fel a biztonsági erőket velük szemben. A hadseregnél az utóbbi hetekben az igazságügyi rendszert átalakító törvények miatt egyre több tartalékos jelentette be, hogy nem folytatja katonai tevékenységét, amíg le nem állítják ezen törvények megszavazását.

A miniszterelnök ugyanakkor üdvözölte beszédében a jogrend átalakítását támogató hétfő esti, a kneszetnél megrendezett kormánypárti tüntetés résztvevőit. Előzőleg, a nap folyamán ugyanott mások tiltakoztak az új törvények megszövegezése és elfogadása ellen.

Jaír Lapid, az ellenzék vezetője röviddel a Netanjahu-beszéd elhangzása után bejelentette, hogy kész a tárgyalásokra Jichák Hercog államfőnél, ahol a jelenlegi törvények helyett az izraeli alkotmányt előkészítő megbeszéléseket szeretne folytatni, mert – mint mondta – Izraelnek nem a sebet eltakaró tapaszra, hanem valódi gyógyszerre van szüksége. 

Beni Ganz, az ellenzéki Nemzeti Tábor nevű párt vezetője is hajlandó tárgyalni a törvénytervezetről.  Délelőtt az éjszakai tömegtüntetések nyomán egyeztetést tartottak a koalíció frakcióvezetői.

A Netanjahu-beszéd után Arnon Bar-David szakszervezeti vezető lemondta a törvénytervezet miatt délelőtt bejelentett országos sztrájkot.

Üdvözli a brit külügyminiszter Netanjahu döntését

James Cleverly brit külügyminiszter a londoni külügyminisztérium által hétfő este kiadott nyilatkozatban közölte: Nagy-Britannia üdvözli, hogy Netanjahu kormányfő az izraeli jogrend átalakítási folyamatának szüneteltetéséről döntött.

A brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniát és Izraelt mély, történelmi távlatú kapcsolatrendszer fűzi össze. James Cleverly felidézte, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök – aki a múlt héten fogadta Netanjahut a Downing Streeten – a találkozón létfontosságúnak nevezte a kétoldalú viszonyt alátámasztó demokratikus értékek fenntartását és a hatalmi ágak közötti egyensúly robusztus rendszerének megőrzését. 

A brit kormány arra biztatja az összes érintett izraeli politikai erőt, hogy igyekezzenek közös álláspontra jutni és törekedjenek hosszú távra szóló kompromisszumra „ebben a kényes kérdésben" – fogalmazott hétfő este ismertetett felhívásában a brit külügyminiszter.

(MTI)

(Címlapkép: Reuters/Ronen Zvulun/Pool)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek