Izraeli reformok: Vadászpilóták a gyakorlatozás megtagadásával tiltakoznak

2023. Március 06. / 10:43


Izraeli reformok: Vadászpilóták a gyakorlatozás megtagadásával tiltakoznak

Az izraeli légierő 69. vadászrepülő századának 40 tartalékos tagja közül 37-en bejelentették, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozásul nem jelennek meg a szerdára tervezett gyakorlaton, de az esetleges bevetéseket változatlanul végrehajtják. A hadsereg vezetői szerint a gyakorlat megtagadása súlyos incidens.

A 69. vadászrepülő századot tekintik az izraeli légierő egyik legfontosabb egységének: részt vettek a szíriai atomreaktor elleni 2007-es támadásban és más, Izraelnek tulajdonított szíriai támadásokban is.  A hadsereg vezetői szerint a gyakorlatmegtagadás súlyos incidens, ugyanis még a tartalékos vadászrepülők sem dönthetnek önhatalmúlag arról, hogy melyik feladatukat teljesítik. A bejelentés miatt attól tartanak a parancsnokok, hogy a pilóták kiesnek a bevetésekhez szükséges gyakorlatból  –  jelentette tegnap a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja és a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

„Március 8-án, szerdán a demokráciáról és a nép egységéről folytatott megbeszéléseknek és gondolkodásnak szenteljük az időt, és ezért ezen a napon nem jelentkezünk tartalékos szolgálatra, operatív tevékenység kivételével. A hét hátralévő részében a tervek szerint jelentkezünk" – írták a tartalékos pilóták feljebbvalóiknak a 12-es kereskedelmi tévécsatorna szerint.

A légierő parancsnoka kérésükre pénteken fogadott mintegy 50 tapasztalt pilótát, akik – lapértesülések szerint – a megbeszélésen kifejezték komoly aggodalmukat a tervezett igazságügyi átalakításokkal kapcsolatban, egyebek között amiatt, hogy különböző nemzetközi szervek – mint például a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – vádat emelhetnek ellenük.

Izrael mindeddig azzal érvelt az ICC-nél tett panaszok ellen, hogy az izraeli igazságszolgáltatás elég erős és független az izraeli katonák által elkövetett jogsértések kivizsgálásához és ezek megítéléséhez. 

A Benjámin Netanjahu vezette kormány jogi lépéseinek bírálói azonban arra figyelmeztetnek, hogy a legfelsőbb bíróság hatalmának korlátozása éppen ezt az érvet fogja gyengíteni a nemzetközi porondon.

(MTI)

(Címlapkép: Kevin J. Gruenwald – USAF)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Így emlékeznek pályatársai Vágó Istvánra
Megemlékezések
Búcsú Bajkai Istvántól
2023. Április 24. / 09:34

Búcsú Bajkai Istvántól

Zsidó világ
Emelt fejjel: Istennek mindenki számít – Jó szombatot!