Izrael: Netanjahu megkapta a parlamenti többséget, hamarosan kormányt alakíthat

2022. November 11. / 14:00


Izrael: Netanjahu megkapta a parlamenti többséget, hamarosan kormányt alakíthat

Benjamin Netanjahu, a Likud párt elnöke megkapta a kneszet képviselői többségének támogatását új kormánya megalakításához – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A 120 honatya közül 64 javasolta Netanjahut az ország új kormányának megalakítására Jichák Hercog államelnöknek, aki ezért vasárnap várhatóan felkéri az új kabinet létrehozására.

Hercog az utóbbi napokban konzultációkat tartott a pártok képviselőivel arról, hogy melyik politikust bízza meg a kormányalakítással. Netanjahu mellett Jaír Lapid felkérését is javasolták, de csak pártjának, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista pártnak 24, a múlt keddi választásokon a parlamentbe bejutott képviselője.

A következő kormányról szóló szerdai egyeztetéseken Hercog arra figyelmeztetett, hogy „az egész világ aggódik” a radikális jobboldali Itamar Bengvir esetleges bevonása miatt az új kormánykoalícióba. Bengvir – akit 2007-ben elítéltek arabok elleni rasszista uszítás, valamint az Izrael és az Egyesült Államok feketelistáján szereplő Meir Kahane tanításait követő Kach mozgalom támogatása miatt – a belbiztonsági miniszter tárcájára tart igényt.

Kahanét 1990 novemberében egy New York-i szállodában egy egyiptomi-amerikai dzsihadista gyilkolta meg. Bengvir csütörtökön az emléke előtt tisztelgett a merénylet 32. évfordulóján. „Nem titok, hogy én nem Kahane rabbi vagyok, nem támogatom az összes arab deportálását, és nem fogok törvényeket hozni a nemek szerinti külön strandokról, bár az biztos, hogy fellépünk és mindent megteszünk azért, hogy a terroristákat kiutasítsuk az országból, valamint Izrael zsidó jellege, a telepek és zsidó identitása érdekében” – mondta.

A Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt élén álló Bengvir a Palesztin Hatóság feloszlatását szeretné elérni, emellett azt is, hogy zsidók imádkozhassanak az Óvárosban található Templomhegyen, ahol a status quót rögzítő jelenlegi egyezmények szerint csak a muzulmánok gyakorolhatják hitüket.

Jarív Levin, a Likud koalíciós tárgyalásokkal megbízott politikusa korábban kijelentette, hogy pártja a következő izraeli kormány gyors megalakítására törekszik. A választásokon győztes, Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb pártjai előzőleg közölték, hogy az igazságszolgáltatási rendszer reformjára, a fegyverhasználati szabályok megváltoztatására, a vallási reformok visszaállítására, a műanyag csomagoló és tálalóeszközök megemelt adójának visszacsökkentésére, és drágábbá tett cukros üdítőitalok korábbi árának helyreállítására törekednek. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek