Izrael nagykövete: Az Ábrahám-egyezmény Izraelnek nyereség

2022. December 19. / 16:48


Izrael nagykövete: Az Ábrahám-egyezmény Izraelnek nyereség

„Ábrahám Egyezmény – sikerek és kitekintés a jövőbe” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a közelmúltban a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) Izrael Állam magyarországi nagykövetségével közösen. A találkozó apropója az Ábrahám Egyezmény aláírásának második évfordulója volt.

A konferencia meghívott vendégei voltak Jákov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete, Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság budapesti nagykövete és Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek budapesti nagykövete. A beszélgetést Dr. Baranyi Tamás Péter, a KKI stratégiai igazgatóhelyettes moderálta.

2 Credit - Külügyi és Külgazdasági Intézetet (2).JPG

A Jacov Hadas-Handelsman és Baranyi Tamás Péter által tartott köszöntőbeszédek után a nagykövetek az egyezmény befolyását tárgyalták meg, továbbá azt, hogy a megállapodás milyen hatással volt az országukra.

Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesül Arab Emírségek nagykövete kiemelte a bilaterális szerződés jelentőségét az Emírségek nemzeti érdekeinek szempontjából. Szerinte az egyezmény új lehetőségeket teremtett olyan tárgyalásokra, amelyek korábban nem voltak lehetségesek Izraellel. 

Karima Kabbaj marokkói nagykövet ezt követően rávilágított a marokkói zsidó diaszpóra szerepére, ami hosszú ideje befolyásolta Izraellel való viszonyukat.

 Végül Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet nyomatékosította az egyezmény létrejöttének jelentőségét, külön kiemelve, hogy az arab országok jelentős szereplőivé váltak a nemzetközi politikának. Az egyezményt Izrael szempontjából egyértelmű nyereségnek értékelte. 

A beszélgetés második szakaszában az egyezményt övező nehézségek, és a külső szereplők által kifejezett szkepticizmus került a középpontba. Saud Hamad Al-Shamsi szerint az Egyesült Arab Emírségek már a szerződés létrejötte előtt is úgy érezte, pozitív irányba haladnak, és az azóta eltelt időben felmutatott eredmények sem cáfoltak rá erre. 

Karima Kabbaj hangoztatta, hogy Marokkó az egyezménytől függetlenül nem tervez változtatni diplomáciáján az egyezményt ellenzőkkel szemben. Mindemellett a javuló viszony Izraellel nem befolyásolja a marokkói álláspontot a palesztin kérdésben. 

Jákov Hadas-Handelsman összehasonlította az Ábrahám Egyezményt az izraeli-egyiptomi béketárgyalással a bilaterális előnyökre fókuszálva, amit e két ország tapasztalt ellenkező álláspontjuk ellenére. 

Végezetül az egyezmény többdimenziós hatását boncolgatták a nagykövetek. Saud Hamad Al-Shamsi szerint több területen is érdemes megvizsgálni az eredményeket. Gazdasági szempontból mindenképpen sikert könyvelhettek el: a bilaterális kereskedelmi szerződéseknek köszönhetően már az első évben 1,8 milliárd dolláros növekedést értek el az izraeli kapcsolatok révén.

Karima Kabbaj azzal egészítette ezt ki, hogy a közeledésnek köszönhetően Marokkó több társadalmi, oktatási, mezőgazdasági és üzleti fejlesztési programot tudott indítani Izrael segítségével.

(Forrás: Izrael magyarországi nagykövetsége. Fotók: Külügyi és Külgazdasági Intézet)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek