Izrael: Fokozott biztonsági készenlét az őszi nagyünnepekre terrorveszély miatt

2022. Szeptember 14. / 11:37


Izrael: Fokozott biztonsági készenlét az őszi nagyünnepekre terrorveszély miatt

,,Konkrét figyelmeztetések vannak a terrorszervezetek azon szándékaira, hogy feltüzeljék a Templom-hegy szektorát" – írja az Új Kelet, amely arról számol be, hogy Jáir Lapid miniszterelnök tegnap megbeszélést folytatott az őszi zsidó nagyünnepekre való felkészülésről Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel, Jáákov (Kobi) Sabtáj rendőrfőkapitánnyal, valamint a jeruzsálemi rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat képviselőivel.

Kelet-jeruzsálemi közösségi oldalakon az elmúlt napokban tovább fokozódtak a felhívások az al-Aksza mecset látogatására a tisri ünnepek idején reggel és délben – azokban az órákban, amikor a zsidók a helyszínre látogatnak.

A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne. Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók – bár látogathatják, de – nem imádkozhatnak a helyszínen. Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Egy magas rangú diplomáciai tisztségviselő hétfőn az újságíróknak tartott tájékoztatón megerősítette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportját, mely szerint Izrael azt az üzenetet közvetítette a palesztinoknak, hogy fokozniuk kell a terrorizmus elleni harcot Dzseninben és Sechemben. ,,Azt mondtuk nekik, hogy többet kell tenniük a terrorizmus elleni háborúban, különösen Dzseninben vagy Sechemben” – mondta a tisztviselő. 

A Kan vasárnapi riportja arról számolt be, hogy Izrael üzent a palesztin biztonsági szervek vezetőinek, hogy vissza kell térniük teljes erővel bevetve magukat Szamária északi részén. A riport szerint Izrael fő aggodalma, hogy más palesztin városok is szinte teljesen a fegyveresek ellenőrzése alá kerülhetnek, ahogyan az Dzseninben történik. A biztonsági szervezetekre nehezedő nyomás elsősorban arra irányul, hogy erőteljesebben lépjenek fel Sechemben. A részletekre ismerő források azt mondták, hogy a Palesztin Hatóság közel áll a város feletti ellenőrzés elvesztéséhez.

Az izraeli biztonsági tisztviselők múlt vasárnap közleményt adtak ki, miszerint mostanság tucatnyi riasztást kapnak terrortámadások miatt, amelyek többsége Dzseninből és Sechemből érkezik. A tisztviselők szerint az adat az elmúlt évhez képest szokatlan.

Az Új Kelet cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek