Elfogták a jeruzsálemi keresztény temető tizenéves zsidó sírrongálóit

2023. Január 06. / 15:03


Elfogták a jeruzsálemi keresztény temető tizenéves zsidó sírrongálóit

Elfogtak Izraelben két tizenéves zsidó fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a jeruzsálemi Cijón-hegyi protestáns temetőben megrongáltak több mint harminc sírt – jelentette ma rendőrségi beszámolók alapján a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az egyikük 14, a másik 18 éves, mindkettőjüket őrizetbe vették.

Izrael központi részén él az a 14 és 18 éves zsidó fiatal, aki a nyomozás eredménye alapján Újév reggelén vandál módon megrongálta a temetőt.

A jeruzsálemi rendőrséghez kedden érkezett panasz a sírrongálásról, amit helyszíni vizsgálat követett. A nyomozók és a törvényszéki szakértők megállapították, hogy szándékos rongálás történt. 

Majd a nyomok és a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították, csütörtök este elfogták, őrizetbe vették, pénteken pedig a jeruzsálemi körzeti bíróságra szállították a gyanúsítottakat, hogy előzetes letartóztatásuk lehetőségét kérjék. 

Doron Turgeman jeruzsálemi kerületi rendőrparancsnok csütörtökön találkozott III. Teofil görög pátriárkával és titkárával, és biztosította őket, hogy a rendőrség mindent elkövet a tettesek kézre kerítése és bíróság elé állítására érdekében.

A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is. 

Ebben a temetőben temettek el négy olyan magyar katonát is, aki az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével került a Szentföldre.

A kárt 100 ezer dollárra becsülik. Hasonló bűncselekményt követtek el 2013-ban is, amely miatt négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le.

(MTI)

(Címlapkép: AFP fotó)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek