Az EU Izraelnek: el kellene hagyni a megszállt palesztin területeket

2020. Június 18. / 17:37


Az EU Izraelnek: el kellene hagyni a megszállt palesztin területeket

Izrael hagyjon fel az egyoldalú döntésekkel, és hagyja el a megszállt palesztin területeket – jelentette ki ma Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külpolitikáért felelős főképviselője. Ugyancsak mai hír, hogy váratlanul Rámalláhba látogatott Ajmán Szafadi, Jordánia külügyminisztere, hogy Izrael tervezett ciszjordániai annektálásáról tárgyaljon palesztin vezetőkkel. Közben Izraelben teljes a bizonytalanság a július 1-re tervezett annektálással kapcsolatban. 


Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén a koronavírus-járvány külpolitikai következményeit tárgyaló vitában Josep Borrell azt mondta, hogy az unió álláspontja egyértelmű a ciszjordániai izraeli telepek Izraelhez való lehetséges hozzácsatolásáról: a terv szembemegy a nemzetközi szabályokkal, veszélyezteti a régió stabilitását és Izrael biztonságát is aláásná. Ebben a kérdésben az EU-tagállamok közül 25 egyetért, de továbbra is nehéz egyhangú nézőpontot kialakítani. Az unió az úgynevezett kétállamos megoldást támogatja, és a diplomácia minden eszközével próbálja ezt az előtérbe helyezni – közölte. 

A témával kapcsolatos friss hír az is, hogy váratlanul Rámalláhba látogatott Ajmán Szafadi, Jordánia külügyminisztere, hogy Izrael tervezett ciszjordániai annektálásáról tárgyaljon – jelentette a Háárec című izraeli újság csütörtökön. Egy meg nem nevezett forrás szerint a miniszter II. Abdullah jordániai király diplomáciai erőfeszítéseit képviseli, azok célja az izraeli annektálási tervekkel szemben álló palesztin álláspontot támogatása. 

Az előre be nem jelentett csütörtöki látogatáson a jordániai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és más magas rangú palesztin tisztviselőkkel találkozik Rámalláhban. Husszein al-Seik, a Ciszjordániában kormányzó palesztin Fatáh párt központi bizottságának tagja és Abbász elnök közeli munkatársa azt nyilatkozta a Háárecnek, hogy Szafadi látogatása Jordánia és a Palesztin Hatóság összehangolt erőfeszítéseinek része, amellyel megpróbálnak választ adni az izraeli annektálási tervekre. Palesztin értesülések szerint II. Abdullah jordániai király arab országokkal, az Egyesült Államokkal, és európai országokkal is kapcsolatba lépett az izraeli elképzelések meghiúsítása érdekében.

Szafadi személyes megjelenésével a palesztin álláspontot kívánja erősíteni, s a látogatás célja az arab vezetők és különösen az Egyesült Arab Emírségek kormánya üzeneteinek átadása, miután II. Abdullah király az elmúlt néhány napban megbeszéléseket folytatott velük. 

II. Abdullah több megbeszélést folytatott az amerikai kongresszus magas rangú, mindkét pártot képviselő tagjaival annak érdekében, hogy meggyőzze őket az annektálás elutasításáról. A király figyelmeztette őket, hogy az elfogadhatatlan, és aláássa a térség békéjének és stabilitásának kilátásait minden egyoldalú izraeli annektálási lépés Ciszjordániában. Eddig Jordánia ellenezte legkitartóbban és legerőteljesebben Izrael annektálási terveit. Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek is szemben áll az izraeli tervekkel, de kevésbé, mint Jordánia, ahol a lakosság nagy része palesztin származású, vagy szoros családi kötelékei vannak palesztinokkal.

A palesztin vezetés úgy véli, hogy hatékony nyomásgyakorlás indult Jeruzsálemmel és Washingtonnal szemben, aminek célja, hogy megakadályozzák a Donald Trump béketervében Izrael számára engedélyezett ciszjordániai területi bekebelezéseket. 

Közben Izraelben teljes a bizonytalanság a július 1-re tervezett annektálással kapcsolatban. Sem a hadsereg, sem az állami szervek még nem kaptak térképet a kijelölt területekről és településekről, senki sem tudja, hogy milyen mértékű lesz, és egyáltalán kiterjesztik-e ezen a napon vagy később az izraeli fennhatóságot Ciszjordánia bizonyos részeire.

Tegnap Benjámin Netanjahu miniszterelnök bemutatott Beni Ganz védelmi miniszternek számos lehetséges annektálási forgatókönyvet, köztük egy tisztán „szimbolikus" lépést is.

 Washington a 13-as kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint csakis akkor támogatja a területek bekebelezését, ha nemzeti konszenzus alakul ki róla, vagyis a kormányban részt vevő centrista Kék-fehér pártot vezető Ganz is mellé áll. Ganz korábbi beszédeiben attól tette függővé az annektálás támogatását, ha az nem ássa alá Izrael diplomáciai kapcsolatait Jordániával és más arab államokkal.

(Címlapkép: Mehanem Kahana/AFP/The Times of Israel)

Hírösszefoglaló az MTI alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Rabbivá avatták Bedő Viktóriát New York-ban
Örökjáradék
Heisler András: Bízom a magyar kormány józanságában
Kultúra
A hét műtárgya: A jó cenzor engedélye
2021. Április 23. / 12:28

A hét műtárgya: A jó cenzor engedélye

Kommentek