Zsidó kereskedőké volt, most jogi útvesztőben a 300 millió dolláros, ezer éves kincs

2022. Szeptember 08. / 11:35


Zsidó kereskedőké volt, most jogi útvesztőben a 300 millió dolláros, ezer éves kincs

A német államnak kedvező ítélet született a napokban egy amerikai szövetségi bíróságon folytatott perben, amelynek tétje a több mint ezer éves, Guelph-kincs néven ismert, csaknem 300 millió dollárra becsült  gyűjtemény sorsa. A Guelph-kincset 1935-ben egy – német zsidó műkereskedőkből álló – konzorcium adta el a porosz államnak. A Népszava cikkét szemlézzük.

– Kényszer alatt adta el 1935-ben egy német zsidó műkereskedők alkotta konzorcium a Guelph-kincseket a porosz államnak, vagy pedig a világgazdasági válság okolható amiatt, hogy becsült értékének töredékét kapták meg az elvárt összegnek – ez lenne az érdemi kérdés, amelynek eldöntéséért pereskednek 2008-óta a kereskedők leszármazottai, akik persze az értékek visszaszerzésében, de legalább is valamiféle kárpótlásban reménykednek – írja a Népszava.

A Guelph-kincs (Welfenschatz) története a XI. századtól íródik, a feljegyzések szerint az értékek egyes darabjait 1030-ban a Guelph ház tagja, Braunschweig grófnéja az egyháznak ajándékozta. 

Képernyőkép 2022-09-08 112935.jpgA gyújtemény egy darabja (Fotó: Markus Schreiber/AP)

1671-ben a kollekció visszakerült Johann Friedrich herceghez, aki a hannoveri Schlosskircheben helyezte el, hogy azután a napóleoni háborúk elől a tulajdonosok Angliába menekítsék az addigra számos tárggyal bővült becses gyűjteményt, amelynek 1861-től ismét Hannover adott otthont. A pénzszűkébe került Ernst-August von Braunschweig-Lüneburg 1928-ban megpróbálta eladni a kincs 82 darabját, de nem ment egykönnyen, miután igen magas árat szabott meg. 

Végül 1929. október 5-én, alig három héttel a Fekete Péntek, a világgazdasági válság kezdete előtt sikerült nyélbe ütni az üzletet, tekintélyes frankfurti műkereskedők konzorciuma (név szerint Julius Falk Goldschmidt, Isaak Rosenbaum és társa, Saemy Rosenberg, valamint Zacharias Max Hackenbroch) 7,5 millió birodalmi márkát fizetett ki számára. 

A kereskedők negyven kiállítást szerveztek a továbbértékesítés érdekében 1930-31-ben, de végül csak 38 tárgyat sikerült eladniuk, a vevők többsége amerikai volt, magánszemélyek, múzeumok, összesen alig 2,7 millió német birodalmi márkát tett ki a bevétel. 1935-ben azután a megmaradt, egy amszterdami bankszéfben őrzött 44 tárgy is gazdára lelt, de akkor már más idők jártak Németországban. 

A porosz államot, a tulajdonképpen Hermann Göringet képviselő Dresdner Bank vezetésével folytatott üzleti tárgyalások során a felek finoman szólva sem voltak egyforma helyzetben. Az alku egyoldalú volt, az ár pedig a várt 7,5 millió helyett 4,25 millió lett. „Az új világban tett vándorlás után a kincs visszatért a német hazába, köszönjük a porosz államnak a kulturálisan tudatos anyagi támogatását” – írta maga Göring a szerzeményt bemutató kiállítás katalógusának előszavában. 

A II. világháborút egy sóbányában vészelték át a kincsek, majd amerikai kézbe kerültek, akik annak rendje módja szerint visszaadták Hesse tartománynak a leletet, amely 1957-ben a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány tulajdonába került.

Két unoka, a zsidó kereskedők leszármazottai, a brit Alan Philip és az amerikai Gerald Stiebel 2015 februárjában nyújtotta be keresetét a német állam és a kulturális örökséget gondozó alapítvány ellen egy amerikai bíróságon, miután hat év alatt nem sikerült egyezségre jutni Németországban a kincsek 44 darabjának ügyében

Az alperesek, a német állam, és a múzeumokat felügyelő kulturális alapítvány  nem a tényeket vitatták, hanem egyszerűen a külföldi szuverén immunitást biztosító törvényre (Foreign Immunity Act) hivatkozva kérték a kereset elutasítását. A tengerentúli bíróság ugyanis csak kivételes súlyos jogsértés, erőszakos tulajdonszerzés, kisajátítás népirtás esetében ítélkezhet a szuverén állam felett.

A Népszava teljes cikke itt olvasható

(Címlapkép: Kupolát formázó ereklyetartó a gyűjteményből egy berlini múzeumban. Fotó: Tobias Schwarz/AFP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek