Világszenzáció: számítógépzseni zsidó tini a koronavírus hőse Seattle-ben

2020. Március 10. / 09:36


Világszenzáció: számítógépzseni zsidó tini a koronavírus hőse Seattle-ben

A pánikkeltő álhíreket kiszűrő, tájékoztató honlapját – amelyet decemberben indított el – ma már napi több millióan nézik a világ minden szegletéből, miközben Avi Schiffmann a vírus sújtotta, egyesült államokbeli Seattle-ben fejleszti a percenként frissülő, páratlan honlapot: mindössze 17 évesen.


Avi Schiffmann seattle-i zsidó középiskolás ideje jó részét azzal tölti, hogy pontos, ellenőrzött, tárgyilagos és friss információkat gyűjtsön és rendszerezzen az általa fejlesztett honlap segítségével, amely percenként tájékoztat a fejleményekről, kizárólag többszörösen ellenőrzött, megbízható információkat közölve. Országokra lebontva tudatja, hogy mennyi megbetegedést észleltek idáig, hány súlyos állapotú beteget tartanak számon, hányan haltak meg és hányan gyógyultak fel. Továbbá Google-térkép segíti a tájékozódást, utazási tanácsok és a karanténban tartózkodásra való felkészülés lehetőségei is elérhetők a súlyosan koronavírus-sújtotta Seattle-ben (Washington állam) üzemelő, de az egész világról informáló, mindannyiunkat segítő, egyedül Avi Schiffmann építette honlapon. 

Szerinte úgy tudunk leginkább vigyázni magunkra és egymásra, hogy biztosítjuk – ez a legfontosabb feladatok egyike – a pontos, tárgyilagos hírszolgáltatást a vírussal kapcsolatban ezekben a hetekben, amikor „nem minden kormány mintaszerű a világon és nem mindenhol átlátható a kommunikációjuk és nehéz valódi információkhoz jutni”. Schiffmann szerint sok kormány, sok vezető csak a saját presztízsével, népszerűségével törődik, ennek érdekében adagolja vagy tartja vissza az információkat, amíg késő nem lesz.

Maga a honlap automatikusan ellenőrzi más megbízható forrásokból az információkat, hála az építője gondosságának. „Akkor is üzemel, amikor én alszom” – mondja. Tervezi 30 nyelven elérhetővé tenni az egyelőre angolul futó híreket. Már most, hogy csak angolul férhető hozzá az információ, napi több millióan mennek fel az ncov2019.live honlapra, szinte szó szerint a világ minden országából. Izraelből például, ahol Avi Schiffmann élt is egy darabig a szüleivel, tegnap 30 ezren keresték fel a honlapon.

A fiatalember programozás iránti szenvedélye 7 éves kora óta tart, amit tud, azt jórészt önképzéssel tanulta meg. Számára ez kreatív, szinte művészi önkifejezés, kitalálni és megosztani dolgokat másokkal. A tanulás különösebben nem érdekli, a szenvedélyére szeretne minél több időt áldozni és a síelésre, amelyet szintén imád és magas szinten űz.

Örül, persze, az elismerésnek és az érdeklődésnek, de nem felejti el, mi a vállalkozása valódi célja: hogy segítsen és az átlátható tájékozódás lehetőségét biztosítva segítsen elkerülni a pánik kitörését, amely csak növeli a bajt. Elég ijesztő – mondja a Times of Israel újságírójának, hogy Seattle kísértetvárossá lett a járvány okán bevezetett korlátozások miatt. Nagyon fontos, hogy előre tudjunk tervezni és ne hirtelen, pánikszerűen próbáljunk tenni valamit tömegesen – figyelmeztet.

A Times of Israel joggal jegyzi meg, hogy nagy felelősséget vállalt fel fiatalon Avi Schiffmann, de ő reménykedik benne, hogy valóban tud segíteni. Ugyanakkor nem naiv az emberiség jövőjét illetően, ha optimista is azért: lehet, hogy pár év múlva ugyanitt fogjuk folytatni a beszélgetésünket – zárja a portré-interjút. 

(Címlapkép: Seattle Times)

(Forrás: The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma öt éve, hogy meghalt Domán István főrabbi
Élet + forma
Ez jó nekünk: Angry Jew, avagy így ugráltasd Mendelt
Koronavírus
Koronavírus: Lemondtuk a purimi rendezvényeket

Kommentek