Újjászületett Kolozsvár legrégibb ortodox zsinagógájának épülete

2020. Március 09. / 09:26


Újjászületett Kolozsvár legrégibb ortodox zsinagógájának épülete

Négy kolozsvári szervezet működtetésében szociális és művészeti tér nyílt a volt ortodox zsinagóga épületének első emeletén. A kolozsvári Párizs utca 5. szám alatt található intézmény a ZIZ nevet kapta, s a közös kritikai gondolkodást kívánja ösztönözni viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok révén. 


Az 1851-ben befejezett klasszicista épület 1944-ig működött a zsidó hitközség istentiszteleti tereként. Most ismét közösségi funkciót kap: a Shoshin Színházi Egyesület, a Made In Patarét, az Ecsetgyár és a Colectiv A olyan közösségi inkubátorként határozza meg, amely vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül minden érdeklődőt szívesen lát. A kezdeményezők közleménye szerint a ZIZ az a hely szeretne lenni, ahol bárki otthon érezheti magát és ahol az inspiráló, kultúraközi és interdiszciplináris események mellett a különböző helyi közösségeknek is fontos szerep jut.

kolozs2.jpgA zsinagóga 1870 előtt. Veress Ferenc felvétele (Forrás: Maszol.ro)

A kezdeményezők szándéka szerint a ZIZ a felgyorsult ökológiai, gazdasági és politikai változás jellemezte társadalom kontextusában foglalkozna a művészettel. „A közös kritikai gondolkodást kívánjuk ösztönözni az itt szervezett viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok révén. Projektünkkel szeretnénk hozzájárulni a társadalom és a művészetek szorosabb összefonódásához, hosszú távú tervünk pedig, hogy az előadóművészetek és közösségfejlesztés terén tevékenykedő kutatási- és tréningközponttá váljunk” – foglalta össze Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor, a Shoshin Színházi Egyesület társszervezői.

A Shoshin számára egyébként az új tér székhelyül is szolgál, akárcsak a Made In Patarét műhely számára, az Ecsetgyár és a Colectiv A pedig rendezvényhelyszínként használja majd.

Márciusban Oana Mureșan koreográfus tart kortárs tánctanfolyamot kezdőknek, valamint Gurdjieff tánc és mozgás workshop lesz Miloš Kecman vezetésével. Részletekért és újdonságokért a ZIZ Facebook-oldalát érdemes követni.

(Címlapfotó: Pillanatkép a megnyitóról, fotó: Márkos Tamás/Maszol.ro)

(Forrás: Maszol.ro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Izraeli énekesnő, iráni zenészekkel Tel Avivban
Megemlékezések
Meghalt Reb Gedalja Spitzer az Egyesült Államokban

Kommentek