Tragikus évforduló: ma 100 éve kerültek hatalomra az olasz fasiszták

2022. Október 28. / 10:30


Tragikus évforduló: ma 100 éve kerültek hatalomra az olasz fasiszták

Az Olaszország fasizálásának előrehaladtával bevezetett fasiszta naptár szerint 1922. október 28. lett a fasiszta időszámítás kezdőnapja. A marcia su Roma (a fasiszták Rómába menetelése) 1923-as, első évfordulója alkalmával az újságokban közölt fényképeken már a történelemhamisítás is felfedezhető: a manipulált fotók középpontjában Mussolini áll, holott ő 1922. október 28-án nem is volt Rómában, még Milánóból figyelte a helyzet alakulását. 

1922 októberének utolsó napjai fordulatot hoztak Olasz­ország történetében. Akkor történt a marcia su Roma, a fasiszták Rómába menetelése, és akkor adott III. Viktor Emánuel király kormányalakítási megbízást a vezérüknek, Benito Mussolininak. Az olasz fasiszták számára a marcia su Roma mindig is mítoszt jelentett: azt a történelmi fordulatot, amely szentesítette a parlamenti demokrácia megdöntését és a fasiszta forradalom kezdetét – írja a Rubicon történelmi szakportál legújabb számában Horváth Jenő.

Később, az ország és az állam fasizálásának előrehaladtával bevezetett fasiszta naptár szerint 1922. október 28. lett a fasiszta időszámítás kezdőnapja. A Rómába menetelés ugyan nem köthető egyetlen naphoz, de hát a nagy fordulatokat szokás egy dátumhoz kötni és azt ünnepelni.

Mint a cikkben olvasható, a marcia su Roma első évfordulója alkalmával az újságokban közölt fényképeken már a történelemhamisítás is felfedezhető: a quadrumvirekről közölt, manipulált fotó középpontjában a duce áll, aki valójában október 28-án még Milánóból figyelte a helyzet alakulását, és csak néhány nappal később érkezett a fővárosba.

Az évfordulós ünneplések sorában az 1932-es, a 10. évforduló jelentette a csúcspontot. A 20. évforduló már egészen más volt. Még megélte a fasizmus, de nem volt sok ok az ünneplésre: 1942. október 24-én az angol–amerikai légierő elkezdte az olasz városok bombázását.

A fasiszták 100 évvel ezelőtti hatalomra kerüléséről a Rubicon folyóirat legfrissebb számában olvashatnak. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek