Tanácskozás az Ábrahám-egyezmény második évfordulója alkalmából

2022. November 28. / 19:56


Tanácskozás az Ábrahám-egyezmény második évfordulója alkalmából

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és az izraeli nagykövetség közös szervezésében rendeztek ma panelbeszélgetést az Ábrahám-egyezmény 2. évfordulója alkalmából Budapesten. Az esemény résztvevője volt Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Karima Kabbaj marokkói nagykövet-asszony és Saud Hamad Al-Shamsi emirátusi nagykövet – írja az izraeli nagykövetség hivatalos Facebook-oldala. Az eseményen mások mellett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is jelen volt.

– A 2020. szeptember 15-én Izrael, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok és az Amerikai Egyesült Államok által megkötött Ábrahám-megállapodások (Abraham Accords) történelmi fordulatot ígérnek a zsidó állam és az arab országok kapcsolatrendszerében. Az egyezmények egyszerre jelölhetik ki Tel-Aviv és egyes Öböl-menti monarchiák új politikai és gazdasági együttműködésének kereteit, és jelenthetnek ellensúlyozási kísérletet Törökországgal és Iránnal szemben – írta két évvel ezelőtti elemzésében Külügyi és Külgazdasági Intézet.

316543232_507501614736590_2343777687196801308_n.jpgA mai panelbeszélgetés résztvevői (Fotók: Izraeli Nagykövetség/Facebook)

Az egyezményhez 2020 őszén csatlakozott Szudán, majd az év végén Marokkó és – nem arab államként – Bhután is. Abban az esztendőben az USA elnöke Donald Trump volt. A megállapodások egyik következményeként Naftali Bennett akkori izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek minősített látogatást tett az Egyesült Arab Emirátusokban, és megbeszélést folytatott  Mohammed bin Zajed koronaherceggel. 

Ugyancsak jelentős diplomáciai előrelépés volt, hogy Beni Gantz akkori védelmi miniszter látogatást tett Marokkóban, majd Jair Lapid – még külügyminiszterként – személyesen vett részt egy bahreini diplomáciai találkozón.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek