SHIELD-projekt Rómában: A párbeszéd a szeretetre és a testvériségre épül

2022. December 21. / 15:04


SHIELD-projekt Rómában: A párbeszéd a szeretetre és a testvériségre épül

A nemzetközi SHIELD-projektben tíz európai ország 18 partnere vesz részt, köztük az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A kezdeményezés középpontjában a bűnüldözési szervek, a helyi hatóságok, a különböző vallási vezetők és a gyülekezetek közötti együttműködés és párbeszéd fejlesztése áll. A zsidó egyetem részéről Menyhért Anna professzor, a Mazsihisz részéről pedig Werner Gábor vett részt a római műhelytalálkozón.

A SHIELD-projekt (Solutions to Enhance Interfaith protection of Places of Worship from Terrorist Danger – Megoldások az imahelyek vallásközi védelmének fokozására a terrorveszéllyel szemben) első, Olaszországban rendezett workshopját december elején rendezték a római Nagymecset Aula Magna termében. 

A 2023 decemberéig tartó SHIELD-projektben tíz európai ország tizennyolc partnere vesz részt, köztük az OR-ZSE a Mazsihisszel együttműködve. A kezdeményezés középpontjában a bűnüldözési szervek, a helyi hatóságok, a különböző vallási vezetők és a gyülekezetek közötti együttműködés és párbeszéd fejlesztése áll. 

A római műhelytalálkozón a projekt tagjain kívül vallási vezetők is részt vettek, többek között Nader Akkad, a római Nagymecset imámja, Rav Scialom Bahbout velencei főrabbi, Jean-Marie Gervais, a Római Szent Péter-bazilika prefektusa. 

Nader Akkad a szemináriumot megnyitó beszédében azt mondta: „nem lesz béke a világon a vallások közötti béke nélkül. És soha nem lesz béke a vallások között, ha nincs párbeszéd, amelynek két fogalomból kell kiindulnia: a szeretetből és a testvériségből”. 

A találkozón részt vett Menyhért Anna professzor, az OR-ZSE oktatója, a projekt magyar munkacsoportjának vezetője, valamint Werner Gábor, a Mazsihisz védelmi vezetője, aki az egész projekt zsidó tematikájú feladataiért felelős.

A beszélgetések során a résztvevők értékelték a projekt első évében végzett terep- és kutatómunka eredményeit, a templomok, mecsetek, zsinagógák terrortámadásokkal szembeni jelenlegi és múltbéli kitettségét. Megvitatták a most érvényben lévő biztonsági és megelőzési intézkedéseket, valamint mérlegelték a lehetséges fejlesztéseket.

A panelbeszélgetéseket követően az olasz Társadalmi Innovációs Központ bemutatott egy terrortámadásokról szóló dokumentumfilmet, illetve a résztvevők megismerkedhettek egy terrortámadásokhoz kapcsolódó, edukatív valóságszimulációs programmal. A workshopot a SHIELD konzorcium kerekasztal-beszélgetése zárta, amely az első, nem online megrendezett találkozó volt a projekt idei év eleji indulása óta.

Forrás: OR-ZSE

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Itt az első kóser mesterséges hús?
2023. Január 30. / 12:24

Itt az első kóser mesterséges hús?

Közélet
CampusCult a gazdaságról: „Nem jó úton haladunk”