Megjelent a Múlt és Jövő legújabb, ünnepi száma 256 oldalon

2020. December 11. / 10:38


Megjelent a Múlt és Jövő legújabb, ünnepi száma 256 oldalon

A nagy múltú zsidó kulturális folyóirat, a Múlt és Jövő ezúttal dupla számmal jelentkezik az ünnepre. Mivel a 2020/2-3-i szám eléggé vaskosra sikeredett, a postaládákba nem fér bele, úgyhogy a szerkesztőség a lapot eljuttatja a Líra és a Libri könyvhálózat üzleteibe. Az új szám természetesen már kapható a folyóirat megszokott, hagyományos „törzshelyén”: a Pozsonyi úti Láng Tékában.


– Végre megjelent! Nagy nehezen megszületett, Múlt és Jövő 2-3. a teljes, a papír, a Gutenberg galaxis-ódivatú száma a maga teljes valóságában. 256 oldalon, egyetlen oldalt, kéziratot sem kispórolva a már 30 éve megszokott szellemi teljesítményből. (...) Ezért jelenünk meg kissé késve, hogy teljesítményünk színvonalán ne érződjenek a körülmények, amelyek között a folyóiratszám létrejött – írja a Múlt és Jövő hírlevelében Kőbányai János, a lap főszerkesztője, a kiadó vezetője.

2020-2-3-borító.jpg

A lapban többek között Szilágyi Ákos, Jeles András, Gyukics Gábor írásait olvashatják – utóbbi szerző az idei irodalmi Nobel-díjasról, Louise Glückről közöl ismertetést. Csunderlik Péter történésztől A liberalizmus mint bűnbak. A Tanácsköztársaság létrejöttének antiliberális magyarázatai a Horthy-korszakban címmel olvashatunk tanulmányt, míg Lengyel András tollából Smá Jiszróel. József Attila „zsidózó” verse címmel olvashatunk egy írást a XX. századi klasszikus egyik verséről. 

Mivel a Múlt és Jövő igyekszik széles, átfogó képet adni a magyar zsidó kulturális életről, a duplaszámban helyet kapott egy képzőművészettel kapcsolatos anyag is. Dési János újságíró a jelentős kortárs festővel, Fehér Lászlóval készített interjút „Fehér ingben festettem meg – pedig inkább kockásakat hordott” címmel egy barátság történetéről Hernádi Miklós műgyűjtő kapcsán. 

Bővebb részletekért kattintsanak ide.

(Címlapkép: Kranich17/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Az idei Szukkot legfontosabb ünnepi időpontjai
Hírek, lapszemle
Ünnepség a 150 éves zsinagóga tiszteletére Győrben

Kommentek