Latorcai Csaba: Hazaárulás volt a magyar zsidók halálba küldése

2023. Március 24. / 13:59


Latorcai Csaba: Hazaárulás volt a magyar zsidók halálba küldése

Hazaárulás volt magyarországi zsidó testvéreink halálba küldése, akiknek vére az égbe kiált – jelentette ki beszédében Latorcai Csaba, a Miniszterelnükség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára tegnap Kőszegen, ahol a második világháború idején mártírhalált halt munkaszolgálatosok emlékhelyénél tartottak megemlékezést. 

– Az emlékezés ma különösen fontos, mert a világ most újra a békétlen arcát mutatja, a közvetlen szomszédságunkban dúló szörnyű háború mellett egyre súlyosabb méretű újkori népvándorlásnak vagyunk szemtanúi és elszenvedői – mondta Latorcai Csaba.

Az államtitkár hozzátette: mindezzel együtt szemtanúi vagyunk annak is, hogy Nyugat-Európában egyre riasztóbb méreteket ölt az „eltörlés újkommunista kultúrájának nevében" a vallási türelmetlenség, amely nem kíméli, és egyaránt fenyegeti a magukat zsidó vagy keresztény felekezetekhez vallókat. 

kősz.jpgTerplán Zoltán kőszegi alpolgármester (balra), Latorcai Csaba államtitkár (középen) és Básthy Béla, Kőszeg polgármestere (jobbra) az emlékmű előtt. Fotó: Filep István – MTI

Latorcai Csaba beszédében felidézte: a második zsidó törvény alapján a zsidóknak minősített magyar állampolgárok csak kisegítő munkaszolgálattal tehettek eleget honvédelmi kötelezettségüknek. 1944-ben, a nyilas hatalomátvétel után több ezer munkaszolgálatost, valamint zsidó polgári személyt – nőket és férfiakat egyaránt – hurcoltak Kőszegre, az úgynevezett „birodalmi védőállás" építésére. 

– Voltak, akiket Budapesten a józsefvárosi pályaudvaron zsúfoltak tehervagonokba, de voltak, akiket többnapos gyalogmenetben hajtottak a térségbe. Sokan közülük már az út során életüket veszítették, és voltak, akik a nehéz fizikai munka, az éhség, a hideg, és a tisztálkodás lehetőségének hiánya miatt fellépő betegségek, vagy éppen az őrök kegyetlenkedései miatt haltak meg – sorolta. 

„A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája. Ébren kell tartanunk az emlékét, hogy a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, amelyek egyszer már megtörténtek" – fogalmazott az államtitkár.

A Kőszeg határában létesített munkatáborban 1944 novembere és 1945 márciusa között 2500 zsidó munkaszolgálatos halt meg. A vasi kisváros lakói – pártok, civil szervezetek, egyházak, a helyi zsidóság képviselői – minden évben megemlékeznek az áldozatokról. Idén is lerótták tiszteletüket, elhelyezték az emlékműnél koszorúikat és virágaikat.

(MTI)

(Címlapkép: Latorcai Csaba beszédet mond a kőszegi emlékhelyen. Fotó: Filep István – MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek