Kárpótlást kapnak a müncheni terrortámadás áldozatainak hozzátartozói

2022. Szeptember 02. / 08:38


Kárpótlást kapnak a müncheni terrortámadás áldozatainak hozzátartozói

Németország megállapodásra jutott az 50 évvel ezelőtti müncheni olimpiai játékokon megölt izraeli sportolók hozzátartozóinak további kártalanításáról – írja a Népszava. A megállapodás nemcsak a pénzről szól, hanem a felelősség felvállalásáról is, amellyel ötven évig adós maradt a német fél – fogalmazott közös nyilatkozatában Isaac Herzog izraeli, és Frank-Walter Steinmeier német elnök.

– Nem veszünk részt az öldöklés 50. évfordulója alkalmából rendezendő nagyszabású megemlékezésen, miután fél évszázad sem volt elég ahhoz, hogy alamizsna helyett, méltányos összeggel ismerje el a német állam, hogy nem tett meg mindent szeretteink életének megvédésért – jelentették be augusztus elején az izraeliek, újabb turbulenciát okozva a két állam amúgy sem felhőtlen diplomáciai viszonyában. 

Döntésük mellé állt az izraeli elnök, Isaac Herzog is, aki tervei szerint Németországba látogat, ám a müncheni ceremóniát kihagyta volna programjából.

Egyes hírek szerint az áldozatok hozzátartozói Londonban terveztek megemlékezést a németekkel egyidőben, és velük vállalt szolidaritást az Izraeli Olimpiai Bizottság, valamint további  kétszáz, a megemlékezésre hivatalos prominens is. A kiegyezés az utolsó pillanatban jött létre, alig néhány nappal az emlékünnepség szeptember 5-re tervezett időpontjától. 

– Méltó megemlékezést tarthatnak Münchenben, amelyen mind a hozzátartozók, mind a német és izraeli állami vezetők emelt fővel tiszteleghetnek – kommentálta a megállapodást Gerhart Baum, hajdani szövetségi belügyminiszter, aki az ügyben magánügyvédként képviselte az izraeli érintetteket.

A meggyilkolt sportolók hozzátartozóinak fizetendő kompenzáció összege 28 millió euró, amelynek javát a szövetségi állam állja, de hozzájárul Bajorország és München városa is, elismerve szerepét a tragédiában

 A régóta megfogalmazott vádak szerint a helyi hatóságok rosszul reagáltak az 1972. szeptember 5-én lezajlott terrortámadásra, hibás lépéseiket okolják a 11 izraeli olimpikon és egy német rendőr haláláért.

A Népszava cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Az áldozatok emlékfala. Fotó: Astrid Vellguth/AFP/via Népszava)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek