Izrael: győznek a tüntetők, Netanjahu meghátrált?

2023. Március 27. / 17:44


Izrael: győznek a tüntetők, Netanjahu meghátrált?

Az i24 értesülései szerint Benjamim Netanjahu miniszterelnök az igazságügyi reform befagyasztása mellett döntött, erről pedig már tájékoztatta is a Fehér Házat. Az információt az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg. A Times of Israel információi szerint a kormány fontolóra vette Joav Galant kirúgásának semmissé tételét is – írja összefoglalójában a HVG.hu.

Tízezrek tüntetnek Jeruzsálemben, Tel-Avivban és Haifában, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök kirúgta védelmi miniszterét, Joav Galantot. Csak Jeruzsálemben jelenleg 115 ezer ember van kint az utcákon. Egyes források szerint a kormány kész befagyasztani a reformtervet, míg mások arról írnak, hogy népszavazás jöhet róla.

Az i24 értesülései szerint Netanjahu az igazságügyi reform befagyasztása mellett döntött, erről pedig már tájékoztatta is a Fehér Házat. Az információt az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg. A Times of Israel információi szerint a kormány fontolóra vette Joav Galant kirúgásának semmissé tételét is.

Netanjahu azonban Joav Gallant visszatérését feltételhez kötötte: azt kérné volt védelmi miniszterétől, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról – ám miniszteri posztját az izraeli sajtó szerint mégis megtarthatná. Ezzel a miniszterelnök gyakorlatilag szavazatmaximalizálásra játszik: kizárná annak a lehetőségét, hogy egyik minisztere ellene szavazzon, ha az igazságügyi törvény a kneszet elé kerül.

Izrael miniszterelnökének – a helyi sajtó információi szerint – sikerült megállapodnia az őt zsaroló koalíciós partnerével, Itmar Ben-Gvirrel is, aki belement abba, hogy nyárig elhalasztják a szavazást az igazságügyi törvény átszabásáról.

A HVG.hu teljes írása ezen az oldalon olvasható.

(Címlapkép: Gali Tibbon/AFP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek