Izrael: A kormány visszavonta a palesztin külügyminiszter beutazási engedélyét

2023. Január 08. / 18:04


Izrael: A kormány visszavonta a palesztin külügyminiszter beutazási engedélyét

Az izraeli kormány büntetésből visszavonta Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztertől izraeli beutazási és a szabad mozgást biztosító engedélyét amiatt, hogy a Palesztin Hatóság a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult Ciszjordánia státusával kapcsolatban – jelentette ma a Háárec hírportálja. Ez része az új izraeli biztonsági kabinet első, pénteki döntésének, amelyben szankciócsomagot állítottak össze a palesztin vezetőkkel szemben.

Rijád al-Maliki minisztert ma délelőtt tájékoztatták arról, hogy a döntés értelmében már nem érvényes a Palesztin Hatóság (PH) területén és Izraelben számára szabad mozgást biztosító utazási engedélye. A miniszter ma reggel a Brazíliában tett hivatalos látogatása után Jordániából Ciszjordániába érkezett, ekkor tájékoztatták arról, hogy utazási engedélye már nem érvényes. 

„A jogosultság megtagadása durván sérti az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti megállapodásokat, és célja annak bizonyítása, hogy Izrael úgy gondolja: fennhatósága van a megszállt területek fölött" – közölte a lappal Ahmed al-Deek, a miniszter politikai tanácsadója. „E lépés hatására nem változnak meg a PH vagy a külügyminiszter tervei, még akkor sem, ha Izrael akadályozza a mozgását az Izrael és Ciszjordánia közötti átkelőhelyeken" – tette hozzá Al-Deek.

„Izraelt kell megbüntetni a nemzetközi jog megsértése miatt" – jelentette ki közleményben a Palesztin Hatóság, amely szintén elítélte az engedély bevonását.

Az engedély, amelytől megfosztották a külügyminisztert, lehetővé tette számára a szabad utazást Ciszjordánia egész területén és az ellenőrzőpontokon át; palesztin rendszámú járművel beléphetett vele Izrael 1967 előtti területére, külföldre repülhetett vele a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről, és biztosította az átjutást az Allenby-hídon Ciszjordániából Jordániába vagy vissza.    

A palesztin külügyminiszter megfosztása eddigi engedélyétől része volt az új izraeli biztonsági kabinet első, pénteki döntésének, amelyben szankciócsomagot állítottak össze a palesztin vezetőkkel szemben. 

Azért büntetik őket, mert december végén, egy nappal a hatodik Netanjahu-kormány eskütétele után az ENSZ Közgyűlése megszavazta azt a palesztin javaslatot, amelynek értelmében a testület szakvéleményt kér a hágai Nemzetközi Bíróságtól arról, hogy Izrael de facto annektálta-e már az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániát

A megtorlás részeként az izraeli miniszterek büntetőintézkedéseket vezettek be azon magas rangú palesztin tisztségviselőkkel szemben, akik népszerűsítették az ENSZ-ben a palesztin kérést. 

Emellett pénzügyi retorziókat szabtak meg a PH-val szemben, befagyasztották a palesztinok építési terveinek jóváhagyását az 1994-es oslói egyezményben izraeli közigazgatási és biztonsági felügyelet alattinak minősített C-zónában, és eldöntötték, hogy fellépnek azon szervezetek ellen, amelyek „terrorista, vagy bármilyen ellenséges tevékenységet folytatnak Izrael ellen".

(MTI)

(Címlapkép: Rijád al-Maliki. Fotó: Mohamed Abd el Ghany/Reuters via The Jerusalem Post)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek