Heisler András az RTL-nek: Horthy mentegetése „ocsmány cinizmus"

2022. Augusztus 31. / 08:53


Heisler András az RTL-nek: Horthy mentegetése „ocsmány cinizmus"

A Parlament egyik alelnöki irodájában tegnap  elhelyezett Horthy-szoborról az RTL Klub Híradója is forgatott, s tudósításukban megszólaltatták többek között Heisler Andrást is. A Mazsihisz elnöke a szélsőjobboldali Novák Előd Horthyt mentegető nyilatkozatára így reagált: a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztították.

Horthy Miklós szobrának tegnapi parlamenti leleplezésekor ott volt az RTL Klub Híradójának stábja is, amely – mivel Horthy holokauszthoz való viszonyáról nem esett szó a szoboravatáson – erről külön megkérdezte Novák Elődöt, a Mi Hazánk párt alelnökét. A szélsőjobboldali politikus erre azt válaszolta: „A hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy kriptánál. És azt gondolom, hogy a ráaggatott történelmi felelősségtől, a történelhamisításoktól is meg kell tisztítani utolsó kormányzónk emlékét". 

Az RTL Klub Híradója Novák szavairól megkérdezte Heisler András4, a  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, aki úgy fogalmazott: a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztult a II. világháború és a holokauszt alatt. 

 – A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van. Körülbelül 430 ezer ember halt meg ott. Mindezek után azt mondani, hogy a hálás zsidóság Horthy sírjára hordja a koszorúkat, úgy gondolom, hogy egyrészt nem igaz, másrészt egy ocsmány cinizmus – közölte Heisler András.

A tudósítás ezen a linken tekinthető meg, míg a Horthy-szobor felállításáról a Mazsihisz közleménye itt érhető el.

(Forrás: RTL.hu/Híradó)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek