Fűszer és lélek – újévi receptek a nyíregyházi Sófár friss számából

2022. Szeptember 23. / 15:58


Fűszer és lélek – újévi receptek a nyíregyházi Sófár friss számából

A hamarosan beköszöntő 5783-as zsinagógai esztendő alkalmából két nagyon finomnak tűnő étel recepjét ajánljuk kedves olvasóinknak  a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjából: a gránátalmás csirkemájat és a datolyás csirkecombot Bodrogi Fűszeres Eszter „tálalásában". Az újságban egyebek mellett az őszi ünnepi imarendjéről, a három zarándokünnep kialakulásának és szimbólumainak történetéről és Karácsony Benő erdélyi magyar zsidó íróról is olvashatnak egy-egy cikket.  

Ismét tartalmas és élvezetes olvasnivalót kínál a Sófár, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség idén 25 évessé lett lapja. Az alapítás körülményeiről Kertész Gábor szerkesztő ezt írja: 

– Még ki sem szálltunk a buszból az őszi ünnepek utáni napsütéses vasárnap, amikor Tóth-Ábri Péter javaslatából megszületett az elnöki támogatás, majd napokon belül a hattagú vezetőségi döntés. „Beindult” a Robotron írógép, majd – a halláskárosodást kerülendő – az asztali számítógép. A „folyóirat” cikkeit kezdetben maga Péter, a lapalapító írta, tördelte, ő volt a fotós, és a szerkesztésbe is besegített, majd meg-megjelentek a lapban mások írásai is. A 2009-ig tartó korszak alapvetően a hitközség mindennapjáról szólt némi kitekintéssel a világba. Ez az év változást hozott a lap karakterterében, ezt a megkezdett irányt szélesítette, miután Somos Péter lett a lap főszerkesztője. A Sófár 2014-ben Wallenberg-díjat kapott. 2018 óta ismét régi-új szerkesztő irányítása alatt működik az újság Urbán Terézia olvasószerkesztő közreműködésével. A 25 év hozadékát az utókor fogja talán igazán értékelni – fejeződik be a szerkeszői írás.

A lapból ezúttal – szokásunktól eltérően – nem egyes írásokból emelünk ki részleteket, hanem a hamarosan beköszöntő újév jegyében Bodrogi Fűszeres Eszter Fűszer és lélek – Ros hasanai szefárd ételek című írásából közlünk két receptet, hátha kedvet kapnak ahhoz, hogy az ünnepi menüt ezekkel az ételekkel is kiegészítsék. A leírás alapján úgy tűnik: megéri…

dat.jpg

Gránátalmás csirkemáj

Gránátalmás csirkemáj

50 dkg csirkemáj, falatnyi darabokra vágva
1 ek őrölt római kömény
1 ek őrölt szegfűbors
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1 ek füstölt pirospaprika
3 ek gránátalmaszirup
1 ek méz
2 shmaltz (tyúkzsír, de bármilyen baromfizsír megteszi)
2 ek mazsola beáztatva

Köretnek:
4 db alma cikkekre vágva
2 ek étolaj
1 ek méz
½ gránátalma magjai

Gránátalmaszirupot főleg török élelmiszerboltokban kaphatunk, de ha sikerül Izraelből hozni, akkor bátran vásároljunk belőle több flakonnal, csakúgy, mint a datolyaszirupból, ami szintén nagyon finom, különleges ízesítő, ami olyan igazi „izraeli ízt” ad az ételeinknek. Előbb az almagerezdeket készítsük el: olajon, alacsony lángon, hogy ne égjen meg, süssük puhára. Ha kész, locsoljuk meg a mézzel, és szórjuk meg a gránátalmamagokkal. Tegyük félre, tartsuk melegen. 

A serpenyőt töröljük ki egy papírtörlővel, és használhatjuk a is a májhoz. A csirkemájat megmossuk, majd kisebb, falatnyi darabokra vágjuk. Megszórjuk a római köménnyel, szegfűborssal és a fahéjjal, a füstölt paprikával, majd meglocsoljuk a gránátalmasziruppal, a mézzel, összekeverjük, és hagyjuk szobahőmérsékleten félórát állni. 

Zsiradék nélkül felforrósítunk egy nagy, tapadásmentes serpenyőt. Amikor forró, beletesszük a zsírt, majd több adagban a fűszeres csirkemájat. Nagy lángon, folyamatosan rázogatva, oldalankéntmásfél-két percig sütjük, hogy kívül már megpiruljon, de belül még kicsitrózsaszínű maradjon. Ha egy adag kész, kivesszük, és jöhet a következő. Az utolsóhoz hozzákeverjük a mazsolát is, majd az összes májat visszatesszük a serpenyőbe, és csak ekkor sózzuk. 

Körete lehet a nagyobb cikkekre vágott burgonya, esetleg egy lapcsányka vagy krumplifánk is, de ha csak valami könnyűre vágyunk, akkor adjunk hozzá egy ropogós zöldsalátát!

Datolyás csirkecomb

8 db egész csirkecomb
só, bors
4 ek olívaolaj
16 db nagyszemű datolya kimagozva
10 dkg mazsola
5 ek méz
8 db friss füge (esetleg aszalt füge)
4 db nagyobb sárgarépa
1 narancs héja és leve
4 db nagy lilahagyma
2 marék olívabogyó

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A kimagozott datolyát egészem apróravágjuk. A mazsolát megmossuk. A friss fügét négy cikkre vágjuk, a sárgarépátfelkarikázzuk. A narancsot nagyon alaposan megmossuk, szárazra töröljük,majd a héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A lilahagymát cikkekre vágjuk.

Az összes hozzávalót az olívaolajjal és az olívabogyóval, illetve a mazsolávalegyütt összekeverjük, majd beleforgatjuk a combokat. Az egészet egy hőálló tálba borítjuk, aláöntünk egy deci vizet, majd alufóliával lefedjük. 220 fokra előmelegített sütőben 30 percig így sütjük, majd mérsékeljük a hőt 190 fokra, óvatosan levesszük a fóliát, és további 30 perc alatt szép pirosra sütjük a húst. Köretként hagyományosan rizst szolgálnak fel mellé, de tört burgonyával is nagyon finom!

Jó étvágyat! 

Sana tova umetuka!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek