Először fogadott látogatókat a gyönyörűen felújított kőszegi zsinagóga

2022. Augusztus 30. / 11:02


Először fogadott látogatókat a gyönyörűen felújított kőszegi zsinagóga

„Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” címmel látható egy kiállítás abban a kőszegi zsinagógában, amelyet 2020-2022 között újítottak fel állami támogatással, s ahol az említett tárlat kapcsán adódott az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt is kitárták a kapukat. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) által szervezett eseményen kerekasztal-beszélgetést is rendeztek A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon címmel.

Az országos Zsinagógák Hete rendezvénysorozathoz kötődően „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” címmel nyílt kiállítás Kőszegen a Várkörön, a város teljeskörű felújításon átesett zsinagógájában. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szerint „Kőszeg páratlan kulturális öröksége” az épület, amelynek felújítását 2020-ban, a Kőszeg KRAFT-program keretében kezdték el, állami segítséggel. Idén januárban a munkálatok befejeződtek, a zsinagóga és közvetlen környezete pedig azóta első alkalommal fogadhat látogatókat – írja a Nyugat.hu portál.

kőszegi_zsini2.jpg

A megjelenteket Miszlivetz Ferenc professzor, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatója köszöntötte, aki elmondta: 25 éve pillantotta meg először a kőszegi származású Schey Fülöp  – az első zsidó személy Magyarországon, aki nemesi rangot szerzett – inanszírozásával felépült zsinagógát, és „földbe gyökerezett a lába". Az eredetileg 1860-ban átadott épület sokat látott, egy zsinagóga pedig tanúságtétel mindenről, ami történt. Mindenről, így a szörnyűségekről is – tette hozzá a főigazgató, aki azt is elárulta, hogy a Schey család szorosan követte az épület rehabilitációjának folyamatát, az eseményen el is hangzottak a népes família londoni ágából származó Kathy Henderson üdvözlő szavai.

kőszegi_zsini3.jpg

Miszlivetz Ferenc után Básthy Béla, Kőszeg polgármestere nyugtázta örömmel, hogy évtizedek elteltével úgy eshet odakint az eső, hogy abból az enteriőr nem kap. Elmondta, hogy a zsinagóga a felújítás után „készen áll arra, hogy sorsa legyen” , ami persze szorosan összekapcsolódik Kőszeg sorsával is.

Ezután „A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon” címmel cserélt eszmét Ruth Ellen Gruber, a Jewish Heritage Europe Alapítványtól, Johannes Reiss, az eisenstadti Oszták Zsidó Múzeum igazgatója, Mátay Mónika történész, az FTI-iASK kutatója, Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke, valamint Szántóné Balázs Edit, az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának vezetője Pók Attila történész moderálásával.

A Nyugat.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Fotók: Mészáros D. Zsolt/Nyugat.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek