Elég volt! – Tízezren tüntetnek az antiszemitizmus ellen New Yorkban

2020. Január 05. / 19:31


Elég volt! – Tízezren tüntetnek az antiszemitizmus ellen New Yorkban

Mintegy tízezren vesznek részt azon a megmozduláson, amelyet az Egyesült Államokban tapasztalható, egyre nagyobb méreteket öltő antiszemitizmus ellen, és a zsidóság iránti szolidaritás jegyében szerveztek ma New Yorkban. A magyar idő szerint délután 5-kor kezdődött tüntetésen a demonstrálók alsó Manhattanből indulva keltek át Brooklyn-hídon.


A „No Hate. No Fear” (Se gyűlöletet, se félelmet) elnevezésű demonstrációt a keleti parti metropolisz legnagyobb zsidó közösségi szervezete, a UJA-Federation of New York szervezte. A tüntetésről – amelyre sokkal többen mentek el, mint amennyien az esemény Facebook-oldalán előzőleg jelezték – Rick Jacobs rabbi, a szervezet elnöke azt mondta: „vannak bizonyos pillanatok, amikor mindannyiunknak kötelező együtt kiállnunk, s habár sok minden megoszt minket, ma egyek vagyunk". A lelkesítő szólam ellenére a tömegben leginkább „világi” zsidókat lehetett látni, s többen hiányolták a haszid zsidók jelenlétét. 

no2.jpgFotók: Facebook

Eric Goldstein, a UJA-Federation of New York ügyvezetője azt nyilatkozta: a múlt év végén a zsidó közösség ellen sorozatosan elkövetett, halálos áldozatokat is követelő támadások miatt vonultak most utcára. A tüntetés gondolata már korábban felvetődött bennük, de a végső lökést az adta, hogy egy férfi bozótvágó késsel megsebesített több zsidót egy haszid rabbi otthonában hanuka idején. „Elég volt, megelégeltük” – fogalmazott Goldstein. 

A tüntetés helyi idő szerint ma délelőtt 11 órakor (magyar idő szerint ma délután 5-kor) kezdődött. 

(A Forward.com cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek