Egy idén 100 éves sláger, avagy „Connie Francis titkos zsidó története"

2023. Február 23. / 13:21


Egy idén 100 éves sláger, avagy „Connie Francis titkos zsidó története"

„Százados szuper szám" címmel írt remek összefoglalót Connie Francis amerikai énekesnő életéről és munkásságáról Hegyi Iván a Népszava múlt hétvégi Szép Szó mellékletében. Aki nem tudta eddig, Connie Francis nemcsak csodálatos énekesnő, de igazi nyelvzseni is: tizenöt nyelven beszél! Ami pedig a zsidóságot illeti, kiadott egy albumot, amelyen a legkedvesebb jiddis és zsidó dalait énekli, köztük a jiddise mámét...

A híres a Who's Sorry Now? című dalt száz évvel ezelőtt, 1923-ban játszotta először gramofonlemezre Isham Jones és akkoriban roppant népszerű tánczenekara, majd a szerzeményt 35 évvel később vitte világsikerre egy akkor még ismeretlen, 20 éves amerikai énekesnő, Connie Francis.

Róla szól Hegyi Ivánnak a Népszava Szép Szó mellékletében megjelent Százados szuper szám című írása, amiből megtudhatjuk: a Who's Sorry Now? a slágerlista élére került Nagy-Britanniában, és hat héten át (!) listavezető dal maradt.  Connie Francis utána – mint Hegyi fogalmaz –  „kisírta Neil SedakátólStupid Cupid-ót. Az is hat héten át volt első 1958 őszén Nagy-Britanniában. A Newark olasz negyedében született húsz éves zsidó lány, hipp-hopp, világsztár lett".

Mire az énekesnő huszonnégy éves lett, a Radio Luxembourg esténként az It's Time to Say Good Night című számával zárta adását esténként. A felvétel végén Francis angolul, franciául, lengyelül, németül, olaszul, oroszul, spanyolul kívánt jó éjszakát. Állítólag tizenöt nyelven beszélt, azazhogy beszél, mert ma is él, nyolcvanöt éves. A hatvanas évek elején kilenc európai országban is rá szavaztak mint a legjobb énekesnőre, sőt, a New Musical Express című brit szaklap olvasói négy egymást követő esztendőben voksoltak így.

Hegyi Iván írását teljes terjedelmében itt olvashatják el

* * *

(Semmit nem von le Connie Francis tehetségéből, hogy egyébként ő maga soha nem állította magáról, hogy zsidó családban született volna. A zsidósághoz azért vonzódott annyira, mert Newark zsidó negyedében nőtt fel. A Forward című internetes magazin Connie Francis titkos zsidó története című cikke szerint az énekesnő egy interjúban azt nyilatkozta:  „Newarkban nevelkedtem... És ha nem vagy zsidó, akkor meg kell találni a kulcsot ehhez a közeghez. Úgyhogy én ezért olvastam el Leo Rostentől a The Joys of Yiddish – Jiddis örömök – című könyvet".)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek