„Horthy Hitlertől remélte Magyarország zsidótlanítását"

2022. Szeptember 29. / 10:50


„Horthy Hitlertől remélte Magyarország zsidótlanítását"

A csaknem 100 évesen is aktív háziorvosként dolgozó dr. Körmendi István tegnap a Népszavában jelentette meg a „Horthy valósága, ahogy megéltem" című írását, amelyben azt fejti ki: miért tartja felháborítónak, hogy Horthy Miklós szobra bekerült a magyar parlament szélsőjobboldali alelnökének dolgozószobájába. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk.

„Amikor arról értesültem, hogy Dúró Dóra parlamenti dolgozószobájában elhelyezni készülnek Horthy Miklós mellszobrát, először felháborodtam. Amikor azután a TV képernyőjén szem- és fültanúja lettem a szégyenletes szoboravatási eseménynek és a képviselőnő által elmondott mondatnak, akkor végképp betelt a pohár. Az aktust és az elhangzott szavakat közel félmillió zsidó-magyar ember – nők, férfiak, fiatalok, aggok, csecsemők és kisgyermekek –, azaz valamennyi holokausztáldozat emléke meggyalázásaként élem meg. Ez kényszerít e sorok megírására" – kezdi írását dr. Körmendi István.

Mint írja, a szobor gazdája a riporternek kurtán válaszolva nagyjából azt mondta, hogy Horthy cselekedeteit az akkori kor szellemében kell értelmezni. Csakhogy a kormányzó alaposan hozzájárult a korszellem alakításához: politikához nem értő lovas tengerészként lovagolt be a hatalomba, majd erélytelenül sodródott a – zömében szélsőjobboldali elveket valló – magyar tisztikar és civil tisztségviselők által szorgalmazott német-náci szövetség irányába.

Bár Horthy nem szimpatizált magával Hitlerrel, a piszkos munka elvégzését, Magyarország zsidótlanítását, a náci vezér „végső megoldásként” („Endlösung”) hangoztatott célkitűzését – ha nem is gázkamrák által – tőle remélte. Ez a törekvése nyíltan hangoztatott antiszemitizmusából eredt.

Az avatáson elhangzottak szerint azért is szobrot érdemel Horthy Miklós, mert fellendítette Magyarország gazdaságát, fejlődését. Nyilván tettek ezért keresztény magyar emberek is (ha már ostoba és gonosz módon származás-vallás szerint tesz különbséget bárki), de az elvitathatatlan, hogy a XIX. század utolsó harmadában egyenjogúvá vált zsidó magyarok sokasága élt a tudás megszerzésének – addig előlük elzárt – lehetőségével, és tehetségükkel, szorgalmukkal jelentős mértékben hozzájárultak az ország gyarapításához.

Horthyt a budapesti zsidók megmentőjeként is szokták emlegetni. Nos, a fővárosi deportálásokat Bethlen István tanácsára és a szövetséges hatalmak erélyes figyelmeztetésére állíttatta le, tartva a háború utáni súlyos következményektől. Ha akkor hatalmában állt ezt megtenni, akkor pár hónappal korábban a vidéki zsidóság érdekében miért nem tett semmit?

Megannyi súlyos, terhelő tény mely az egykori kormányzó felelősségét bizonyítja, és mintegy alátámasztja unokája, ifj. Horthy István, aki megrendülten kért bocsánatot nagyapja bűneiért a televízióban.

Dr. Körmendi István tegnap megjelent írását teljes terjedelmében a Népszava honlapján olvashatják.

(Fotó: KKL-JNF)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek