Búcsúzzunk a járvány első hullámától röhögve: a Hegedűs a háztetőn korona-paródiája

2020. Június 09. / 09:14


Búcsúzzunk a járvány első hullámától röhögve: a Hegedűs a háztetőn korona-paródiája

New Yorkban, ahol szörnyű heteket éltek át zsidók és nem zsidók a koronavírus miatt, egy huszonéves zsidó színésznő, Abby Goldfarb (címlapképünkön) elkészítette a legzseniálisabb, hagyományosan zsidó korona-paródiát a Hegedűs a háztetőnből, a házasságközvetítő híres dalát: Mézédes ákácra méhecske száll, nekünk is kell férjecske már. 


Az említett dal eleve paródia: a szegény szabóval házasodni készülő Czeitl, akit a házasságközvetítő, Jente, a mészáros Lazar Wolffhoz szeretne adni, elmondja húgainak, hogy nincs ok álmodozni, szegény lány jó, ha valamilyen férjet kap, sántát, vaksit, öreget, butát, de férjet. Ők nem válogathatnak. Czeitl parodizálja Jentét, az öregasszony fordulatait, széles mozdulatait, miközben játkosan ijesztgeti a húgait, akikkel közös lázadásra készül kissé félve. Vajon egy szegény tejesember lányának és egy szegény szabónak is joga van a szerelemhez? Ha ők gazdagok lennének, az, persze, más. De szegények mind, mint a templom egere. 

Először nézzék csak az eredeti verziót!

A házasságszerző angolul matchmaker, hozzá szól a dal: matchmaker, matchamer, make me a match.  Ezt fordította G. Dénes György (Zsüti)  úgy, hogy mézédes ákácra méhecske száll, nekünk is kell férjecske már. Abby Goldfarb fiatal amerikai színésznő rájött arra az egyszerű rímre, hogy a matchaker lehetne éppen maskmaker is, a házasságszerző így maszkészítő lett és már lehetett is dalolni: maskmaker, maskmaker make me a mask.

És most következzék a paródia!

Hogy kinek milyen maszk jut, hogyan lehet elkészíteni a sajátodat, ezt énekli jiddises kiejtéssel a covid, a corona idején Abby Goldfarb mint Chava, Chodl és Czeitl. Ez az édesbús, tündöklő giccs, amellyel Amerika büszke, erős szórakoztatóipari zsidósága búcsúzik Európától, az óhazától, ma is működik, felel a 21. század kihívásaira, irtózatosan és méltán népszerű.

Az emberiség nevetve búcsúzik múltjától és nevetve néz a jövőbe. Hát még a zsidók, akiknek 2000 évük volt gyakorolni, hogy kínjukban nevessenek. Tessék nevetni, indokolt esetben maszkot venni, figyelni, élni, vigyázni magunkra és egymásra. Jó nyarat!

A Kveller.com cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdócz Ervin főrabbi: Válaszd a béke útját

Kommentek