Borsodi szülőfalujában emlékházat avattak Adolph Zukor tiszteletére

2023. Január 09. / 20:25


Borsodi szülőfalujában emlékházat avattak Adolph Zukor tiszteletére

A Cukor Adolfként magyar zsidóként született, de Adolph Zukor néven világhírűvé vált amerikai producer, filmrendező születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emlékházat avatott híres szülöttje tiszteletére a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lévő Ricse önkormányzata. Az ünnepségen többek között jelen volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Róbert színművész, Farkas Bertalan, Magyarország egyetlen űrhajósa és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke. 

„A cigándi járásban található Ricse híres szülötte, Zukor Adolph, a Paramount Pictures vezető filmgyártó cég alapítója munkásságáról rendeztek be emlékházat a szülőházában. Az emlékhelyet szombaton, Zukor születésének százötvenedik évfordulója alkalmából avatta fel a település önkormányzata. Az egyedülálló ünnepségen a Magyar Hollywood Tanács, az Origo Filmgroup Zrt. filmes szakemberei és filmrajongók is részt vettek, jelen volt Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Róbert színész és Farkas Bertalan egykori űrhajós is. Kora délután pedig emlékkonferenciát rendeztek Zukor Adolph tiszteletére a róla elnevezett, helyi művelődési házban, ahol az emléktábláját is megkoszorúzták" – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boon.hu portál.

324248386_879647566588360_1720626353582162964_n.jpg

„Ricse, Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok és az egész világ számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű személyiségnek állítunk emléket” – fogalmazott az esemény meghívójában Vécsi István polgármester. „Ez a rendkívüli ember, Zukor Adolph 1873. január 7-én, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében született Ricsén. A Paramount Pictures alapító atyja úgy változtatta meg a világot, mint csak kevesen. Az általa felépített filmes birodalom az amerikai történelem egyik legnagyobb innovációs és vállalkozói eredménye". 

A fönti rövidfilmért köszönet a készítőinek, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak és Ráduly Györgynek. A filmet a Magyar Hollywood Tanács, Ricse nagyközség és az Origo Filmgroup közös megemlékezésén vetítették le Adolph Zukor szülőfalujában a 150. évforduló alkalmából.
Forrás: a Magyar Hollywood Tanács Facebook-oldala.

A Boon.hu teljes cikke ide kattintva olvasható.

(Fotók: Magyar Hollywood Tanács/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek