Az igazságosság műve, avagy a háború és a béke a Bibliában

2022. November 27. / 19:53


Az igazságosság műve, avagy a háború és a béke a Bibliában

– A háború és a béke a Bibliában címmel rendeztek konferenciát a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen, a tanácskozáson az előadók a béke megteremtésének és megőrzésének vallási hátteréről beszéltek. Az eseményen Schweitzer József főrabbi születésének századik évfordulójáról is megemlékeztek – írja a Magyar Kurír. A rendezvény előadói között volt Radnóti Zoltán főrabbi is.

A konferenciát a Keresztény–Zsidó Tanács, az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága szervezte.

Csepregi Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora megnyitójában Jesaja próféta könyvét idézte: „A kegyelem idején meghallgatlak, és az üdvösség napján megsegítelek”. Mint a rektor elmondta, a Biblia ír a kegyelem és a kegyetlenség napjainak váltakozásáról, ezt a jelenséget napjainkban is megfigyelhetjük. A béke ugyanakkor a szabadság és a kegyelem ideje, melyre az az Isten hív, aki kapcsolatban szeretne maradni teremtményével.

Radnóti Zoltán főrabbi A kétfajta igazság elve a talmudi irodalomban című előadásában elmondta: Noé történetében azt olvassuk: „…igaz ember volt, kifogástalanul élt kortársai között. Noé az Úr színe előtt járt.” A zsidó kommentátorok szerint a gonosz emberek között még nehezebb igaznak lenni, mint kedvező környezetben. Az igaz Jákob apjának hazudik, amikor azt mondja, hogy ő Ézsau; Mózes, az igaz ember agyonütött egy egyiptomit, Pinchász pedig két izraelita férfit ölt meg. 

A mózesi törvény szerint az embernek önmagát kell megváltoztatnia, így lelhet rá az igazságra: „Ne kövess el jogtalanságot és ne ítélj igazságtalanul! Ne nézd a szegény személyét, s ne légy tekintettel a hatalmas arcára: igazság szerint ítélj felebarátodnak.” A Törvény azt is előírja, hogy „…igaz mérleg, igaz súly, igaz véka, igaz meszely legyen köztetek.” Habakuk próféta tovább lép, és azt mondja, hogy az igaz ember a hitében él teljes életet, mert az Úr trónjának alapzata az igazság és a jog. 

Az előadó szerint fontos, hogy ne az egyén kezében legyen a döntés, azaz az igazságról megfelelő vallási bíróság döntsön. Az igazságossághoz „a felelősség megosztása, szellemi igényesség és népi konszenzus kell”. A konfliktusok tisztázásához pedig fontos, hogy beszéljünk egymással.

* * *

A konferencia végén Szőke Péter, a budapesti Sant’Egidio közösség vezetője, Radnóti Zoltán főrabbi és Fabiny Tamás evangélikus püspök emlékezett meg Schweitzer József főrabbiról. A köszöntésen jelen volt a főrabbi felesége és két gyermeke. 

Radnóti Zoltán azt emelte ki, hogy Schweitzer József végtelenül művelt tudós volt, akiben különös egységben volt az, amit a zsidó és az ember jelent. Ahogy a sírkövére vésett betűjáték (kronogramma) kiadja a pajzs szót (melynek számértéke a tudós rabbi életkora), Schweitzer József igazi oltalmazó ember volt.

Szőke Péter Schweitzer József iróniájára, méltóságára és a Szentírásból származó emberismeretére hívta fel a figyelmet. Számára a hazaszeretet a kultúra és az itt élő emberek szeretetét jelentette. Szőke Péter arról is megemlékezett, hogy Schweitzer József számára a vallásközi párbeszéd a zsidóságban való elmélyülés lehetőségét is magában hordozta.

A megemlékezést megköszönve Schweitzer Gábor rámutatott: édesapjának a zsidó–keresztény párbeszéd rendkívül fontos volt.

A portál cikkét a többi előadó felszólalásával ide kattintva olvashatják.

(Címlapkép: Radnóti Zoltán főrabbi. Fotó: Merényi Zita – Magyar Kurír)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek